Inicia
SegurCaixa Adelas

El menjar picant: el secret de la longevitat

 

Durant segles, espècies i aliments picants s'han fet servir per tractar malalties. Basant-se en un ampli estudi prospectiu, un equip d'investigadors de Larner College of Medicine at the University of Vermont afirma que consumir pebrots picants o xilis redueix fins a un 13 % el risc de mort associada a patologies coronàries o infarts.


Com s'ha fet l'estudi?

La recerca ha partit de les dades de la tercera Enquesta Nacional de Salut i Nutrició (NHANES III, segons les sigles en anglès), preses de més de 16.000 americans, seguits durant 23 anys. L'estudi ha estat fet per l'estudiant de medicina Mustafa Chopan i el professor de medicina Benjamin Littenberg, que van examinar les característiques bàsiques de la mostra segons el consum de xilis. D'acord amb les conclusions, els consumidors d'aquesta mena d'aliments tendien a ser "homes joves, blancs (americans-mexicans), casats, consumidors de cigarretes i alcohol, que prenien habitualment vegetals i carns, tenien nivells menors d'HDL (colesterol bo), ingressos més baixos i un nivell educatiu menor".


El secret de la capsaïcina

Tot i que la raó per la qual els xilis podrien retardar la mortalitat no està clara, els autors de l'estudi pensen que la capsaïcina (component principal dels pebrots picants) podria tenir alguna cosa a veure amb aquesta associació. Aquesta substància té un paper en els mecanismes cel·lulars i moleculars que prevenen l'obesitat i modulen el flux sanguini coronari. A més, té propietats antimicrobianes que poden alterar la composició de la microbiota intestinal. Segons ha declarat Chopan: "Com que el nostre estudi se suma a les troballes anteriors, el consum de xili picant –o fins i tot d'aliments picants– es pot convertir en una recomanació dietètica i/o en el combustible de recerca addicional en forma d'assajos clínics".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

PLOS One​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin