Inicia
SegurCaixa Adelas

La contaminació redueix els beneficis de l’activitat física

 

Investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) han analitzat els efectes que té per a la salut fer exercici físic a la ciutat, sota l'exposició a la contaminació atmosfèrica provocada pel trànsit de cotxes. Segons les dades obtingudes, l'exposició a nivells de contaminació elevats abans i durant l'activitat física podria reduir els beneficis que aquesta activitat té sobre la salut.

 

Com s'ha fet el treball?

L'estudi, integrat dins del projecte europeu EXPOsOMICS, s'ha fet a Barcelona amb 30 persones sanes a les quals s'ha dut a terme un seguiment individual durant quatre dies en diversos escenaris d'exposició a la contaminació atmosfèrica. Els participants van experimentar un augment significatiu de la funció de les vies respiratòries a curt termini, que es va propagar durant diverses hores després d'haver fet activitat física, fins i tot en ambients contaminats.

 

Menys beneficis per a les vies respiratòries

L'exposició de contaminació a nivells elevats va atenuar els beneficis respiratoris derivats de fer exercici. En concret, les persones van experimentar una disminució a curt termini de la funció de les vies respiratòries altes i baixes, independentment del nivell d'activitat física que havien practicat. L'estudi suggereix que l'activitat física redueix els efectes negatius que algunes partícules en suspensió (PM2,5, PM10 i PMcoarse) tenen sobre les vies respiratòries, i també revela que el nivell d'exposició previ influeix en la funció pulmonar dels participants.

 

L'exercici en entorns contaminats és "menys saludable"

D'acord amb Mark Nieuwenhuijsen, coordinador de l'estudi i director de la iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d'ISGlobal, "estudis previs ja havien demostrat que les persones que fan esport a la ciutat estaven més exposades a la contaminació atmosfèrica, però quedava el dubte de si el fet de dur a terme activitat física en ambients amb contaminació elevada era beneficiós o perjudicial per a la funció pulmonar". Una investigació anterior coordinada per l'ISGlobal i publicada l'any 2015 ja mostrava que els beneficis de l'activitat física sobre la nostra salut són superiors als perjudicis que causa la contaminació atmosfèrica. Aquest nou estudi demostra que l'exposició a diversos contaminants ambientals té un impacte sobre les vies respiratòries, tot i que calen més estudis per poder confirmar aquesta associació.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin