Inicia
SegurCaixa Adelas

La depressió afecta negativament les malalties cardiovasculars

 

D'acord amb una recerca preliminar presentada a l'American Heart Association Quality of Care and Outcomes Research Scientific Sessions 2018, la depressió, fins i tot quan no està diagnosticada, pot produir molts efectes negatius entre els pacients cardiovasculars, entre els quals s'inclouen males experiències sanitàries, més ús de recursos sanitaris i costos relacionats amb la salut més elevats. Tal com ha assenyalat Victor Okunrintemi, investigador de la Baptist Health South Florida de Coral Gables, Florida (Estats Units), i autor principal d'uns quants estudis sobre diversos aspectes de la depressió i la malaltia cardiovascular: "tot i que encara no està clar què és primer, si la depressió o les malalties cardiovasculars, hi ha consens en què la depressió és un marcador de risc de malaltia cardiovascular".

 

Els pacients cardiovasculars amb depressió van més a urgències

En un primer estudi, Okunrintemi i el seu equip van estudiar l'experiència del pacient, la despesa sanitària i l'ús de recursos en una gran mostra de població d'adults que patien malalties cardiovasculars. Els participants de l'estudi estaven dividits en dos grups: els que tenien depressió diagnosticada i els que no. Aquests darrers, alhora, es van subdividir entre grups d'alt i baix risc de patir-ne. Quan van comparar els grups de pacients cardiovasculars d'alt i baix risc sense depressió, els investigadors van constatar que els que tenien un risc elevat gastaven més en general i en despeses corrents d'atenció mèdica, en comparació amb els pacients del grup de risc baix. Aquests pacients també tenien més del doble de probabilitats de ser hospitalitzats i d'anar a urgències. A més, les seves probabilitats d'autopercebre un estat de salut pobre eren cinc vegades més elevades, i les d'estar insatisfets amb la seva atenció mèdica, quatre vegades més gran, en comparació amb els que presentaven un risc baix de depressió.

 

Detectar la depressió per millorar l'atenció

En un segon estudi, Okunrintemi i el seu equip van comparar l'ús dels recursos de salut i les despeses entre pacients amb depressió i sense. Segons les seves conclusions, els pacients amb atac cardíac diagnosticats de depressió tenien un 54 % més de probabilitats de ser hospitalitzats i un 43 % més de probabilitats d'acudir a urgències, en comparació amb els que no havien estat diagnosticades. Els pacients amb atac cardíac que tenien depressió van gastar uns 4.381 dòlars més anualment en atenció mèdica. Segons paraules d'Okunrintemi: "La depressió i l'atac cardíac coexisteixen sovint, fet que s'ha associat a experiències de salut més negatives per a aquests pacients. Amb la finalitat que l'eficiència de l'atenció mèdica augmenti, recomanem als sanitaris que incideixin de manera més exhaustiva en la detecció de la depressió a les visites de seguiment dels pacients d'atac cardíac".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

On s'ha publicat aquesta notícia?

Anerican Heart Association


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin