Inicia
SegurCaixa Adelas

La diabetis gestacional indicativa de la diabetis de tipus 2

 

Encara que la diabetis gestacional (DG) és una amenaça greu per a la salut materna i infantil, les dones que en pateixen la subestimen en la majoria dels casos, fet que converteix aquesta patologia en un problema de salut pública de primera índole. La doctora Alejandra Durán, de l’Àrea de Diabetis de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN), assenyala que gairebé un de cada set naixements es veu afectat per la malaltia. Duran també afirma que les dones que han desenvolupat DG tenen una probabilitat set vegades més alta de tenir diabetis de tipus 2 en el futur que les dones amb la glucosa normal durant l’embaràs.


DG: una patologia en augment

D’acord amb els experts de la SEEN, la prevalença de la DG s’ha incrementat de manera notable per, entre altres motius, l’augment de l’obesitat i de l’edat de les dones embarassades. Els factors de risc més importants p​​er patir DG són el sobrepès i, sobretot, l’obesitat abans de l’embaràs; registrar uns nivells de glucosa alts previs a l’embaràs; tenir la tensió arterial alta (HTA) i ser fumadora; seguir una alimentació no gaire saludable i/o fer poca activitat física, i tenir un historial familiar o personal amb algun tipus de diabetis i/o síndrome metabòlica.


La dieta mediterrània redueix gairebé un 30 % el risc de DG

El més important per prevenir aquesta malaltia és seguir una alimentació saludable i fer exercici moderat per tenir un pes equilibrat abans de l’embaràs o, almenys, una dieta adequada des de la primera visita gestacional (a la vuitena setmana d’embaràs). La SEEN assenyala que és clau seguir unes pautes alimentàries diàries senzilles, amb patrons de la dieta mediterrània, com ara consumir oli d’oliva, o menjar prou vegetals, fruita, cereals integrals i fruits secs. Un estudi en el qual ha participat la doctora Duran conclou que seguir una dieta mediterrània, ​enriquida amb oli d’oliva verge i fruita seca (en concret, festucs), des de la primera visita de l’embaràs redueix gairebé un 30 % el risc de DG.


Complicacions més importants de la DG

Les dones que pateixen DG tenen més possibilitats de desenvolupar hipertensió arterial (HTA), fins i tot en la forma més greu, que s’anomena preeclàmpsia. També tenen més risc de patir complicacions durant el part, amb una freqüència de ces​​àries més elevada; complicacions per al nadó, ja que augmenta el nombre de nens grans o, fins i tot, macrosòmics (amb un pes superior als 4 quilos), però també de criatures més petites per sobretractament i amb una estada més llarga a la UCI. També hi ha complicacions a llarg termini, “per això és tan important diagnosticar la DG per prevenir que en el futur es desenvolupi la diabetis mellitus de tipus 2 de la mare i del nounat, ja que el risc patir-ne és superior que entre la població general”, remarca la doctora. Respecte del tractament de la DG, les pacients que no puguin controlar la patologia a través de la dieta, necessitaran tractament amb insulina.


Aquest text s’ha elaborat amb la supervisió científica de l’Àrea Assistencial d’Adeslas

On s’ha publicat aquesta notícia?

Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN)

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin