Inicia
SegurCaixa Adelas

La diabetis i la insuficiència cardíaca estan relacionades

 

La meitat dels pacients més grans de 65 anys amb insuficiència cardíaca presenten diabetis.

La insuficiència cardíaca i la diabetis són dues de les malalties més prevalents avui dia. Els experts de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) adverteixen, a més, que la confluència de totes dues en un mateix pacient és cada vegada més freqüent a causa de qüestions fisiopatològiques i de l'augment de l'edat dels pacients que les pateixen. De fet, la diabetis afavoreix el desenvolupament de la insuficiència cardíaca i n'empitjora el pronòstic, mentre que la insuficiència cardíaca condiciona el tractament de la diabetis. S'estima que la prevalença general de la diabetis en els pacients amb insuficiència cardíaca està entre el 35-45%.

La associació diabetis-insuficiència cardíaca augmenta amb l'edat

Des de la SEMI informen també que els pacients més grans de 75 anys tenen el doble de risc de desenvolupar insuficiència cardíaca si són diabètics. En el cas d'Espanya, on la insuficiència cardíaca és la causa principal d'hospitalització en majors de 65 anys, gairebé la meitat pateixen també diabetis mellitus; i els pacients amb diabetis tenen cinc vegades més risc de ser hospitalitzats per insuficiència cardíaca.         

La importància d'un abordatge integral

Amb l'objectiu de millorar l'estat de les persones que pateixen les dues patologies, els professionals de la SEMI plantegen un repte als professionals de la salut: aconseguir un abordatge integral dels pacients tenint en compte els matisos que la diabetis genera en la insuficiència cardíaca, com un pitjor pronòstic i un empitjorament de la funció renal. En paraules d'Álvaro González, coordinador del Grup de Treball d'Insuficiència Cardíaca i Fibril·lació Auricular de la SEMI: "els avenços en el coneixement dels processos fisiopatològics implicats en les dues malalties està permetent descobrir noves dianes terapèutiques i nous fàrmacs que estan suposant una revolució en el maneig d'aquest perfil de pacients, i aconseguir una reducció de la mortalitat cardiovascular i beneficis nets que no s'han aconseguit fins ara amb els fàrmacs disponibles".


Fonts:

Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI)


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin