Inicia
SegurCaixa Adelas

La dieta mediterrània: bona per a la gent gran

 

Un equip de científics de la Universitat de Navarra afirma que la dieta mediterrània, suplementada amb fruita seca o oli d’oliva verge extra, pot ser més eficaç per a la salut cardiovascular de la gent gran que una dieta baixa en greix. D’acord amb els autors: “Es tracta del primer assaig a llarg termini que ha pogut valorar l’impacte de la dieta mediterrània en les capacitats cerebrals superiors”.

Els participants: un grup de risc

Per arribar a aquestes conclusions, els investigadors han pres una mostra de 522 homes i dones d’edats entre els 55 i els 80 anys. Tots formaven part de l’assaig PREDIMED. Tot i que cap patia una patologia cardiovascular, tots presentaven a l’historial factors de risc com hipertensió, sobrepès, colesterol alt, antecedents familiars de malaltia cardiovascular o tabaquisme. El grup es va dividir en tres subgrups. En els dos primers, els participants van seguir un patró de dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva o fruita seca; el tercer, el grup de control, una dieta baixa en greix adreçada a prevenir accidents cardiovasculars. Durant sis anys i mig, els participants van tenir un seguiment trimestral que comprovava si complien adequadament la dieta.

Dieta mediterrània: millor que una dieta baixa en greix

Per avaluar-ne els resultats, les persones que van participar en l’estudi es van sotmetre a diverses proves cognitives que avaluaven determinades funcions cerebrals com la capacitat espacial, el llenguatge, la memòria, l’orientació... Segons els resultats, en el temps que es va acotar l’estudi, 60 participants van desenvolupar un deteriorament cognitiu lleu: 18 en el grup assignat a dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge, 19 en el grup assignat a dieta mediterrània suplementada amb fruita seca i 23 en el grup de control. D’altra banda, 35 persones van desenvolupar demència: 12 en el grup assignat a dieta mediterrània i oli d’oliva verge, 6 en el de fruita seca i 17 en el grup de control de consell sobre dieta baixa en greix. Els investigadors apunten també que els tests de funció cognitiva eren significativament millors en els que seguien qualsevol de les dues versions de la dieta mediterrània.

Sobre l’assaig Predimed

Es tracta de l’estudi de més abast que s’ha fet sobre nutrició a Espanya. L’assaig PREDIMED (PREvenció amb DIeta MEDiterrània) cerca valorar els efectes de la dieta mediterrània en la prevenció primària de les malalties cròniques. Es tracta d’un gran assaig clínic amb repartiment a l’atzar de tres intervencions dietètiques en persones amb alt risc cardiovascular. Hi participen 7.447 voluntaris amb un alt risc cardiovascular amb l’objectiu principal d’esbrinar si la dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge extra o fruita seca evita l’aparició de malalties cardiovasculars en comparació amb una dieta baixa en greix.

Millora la teva salut i qualitat de vida amb Adeslas. Apunta't als serveis de Prevenció i Plans de Cures que t'interessin.


< Volver a la Información de salud