Inicia
SegurCaixa Adelas

La dieta mediterrània ajuda a reduir el risc de càncer de mama

 

Els resultats han estat extrets d'un gran assaig clínic coordinat per la Universitat de Navarra dins de l'estudi multicèntric PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània) i el CIBERobn. Aquest és el primer treball científic que demostra, a través d'un assaig aleatoritzat, el valor preventiu de la dieta mediterrània contra el càncer de mama. En paraules del catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública Miguel Ángel Martínez-González, coordinador de l'estudi i investigador de l'Institut de Recerca Sanitària de Navarra (IDISNA): "Els estudis fets fins ara es basaven en l'observació. Aquesta és la primera recerca que ofereix resultats d'alt nivell científic després d'una mitjana de seguiment de 4,8 anys en una mostra de 4.282 dones".

Com s'ha fet l'estudi?

Les participants, procedents de diversos punts d'Espanya, van seguir tres tipus de dieta: mediterrània, complementada amb oli d'oliva (que suposava almenys el 15% de l'energia ingerida), mediterrània complementada amb fruita seca i, per últim, el grup de control, que va seguir una dieta baixa en greixos.

Resultats contundents

Segons els resultats, les dues primeres dietes van obtenir una menor incidència de la malaltia. Pel que fa als resultats, el doctor Martínez-González subratlla: "No obstant això, el grup de control, o grup de comparació, també va seguir una dieta saludable, fet que indica que els resultats podrien haver estat encara més significatius si s'hagués comparat amb un patró de dieta com el que se segueix en països occidentals no mediterranis".

La dieta sana: una estratègia preventiva eficaç

Del total de la mostra, només hi va haver 35 casos diagnosticats de la malaltia. "Tenint en compte que el càncer de mama és la malaltia que més anys de vida resta a les dones a Espanya –una de cada tretze dones desenvoluparà aquest tumor alguna vegada a la vida–, els resultats de l'estudi suposen un gran pas en el camp de la prevenció", subratlla Estefanía Toledo, investigadora de la Facultat de Medicina de la Universitat de Navarra i primera autora de l'estudi.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

CIBERobn​​