Inicia
SegurCaixa Adelas

La dieta mediterrània és menys contaminant

 

Diverses recerques busquen la forma de pal·liar les conseqüències del canvi climàtic. Un nou estudi on participen el Complex Hospitalari Universitari de Huelva, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat de Huelva analitza l'empremta de carboni dels menús que se serveixen diàriament a Espanya, basats en una dieta bàsicament mediterrània, i els compara amb els que s'ingereixen en països anglosaxons, com ara el Regne Unit o els EUA.

Com s'ha fet l'estudi?

Els científics van analitzar un total de 448 dinars i 448 sopars repartits durant totes les estacions de l'any per satisfer unes necessitats calòriques mitjanes de 2.000 kcal. L'equip va confeccionar una base de dades amb l'empremta de carboni d'aliments cultivats, pescats o produïts –fonamentalment a Espanya–, i va calcular l'empremta de carboni de cada plat i menú simplement multiplicant per la quantitat requerida en brut per a la preparació. L'empremta de carboni mitjana diària obtinguda va ser de 5,08 kg de CO2 equivalent (CO2e), molt inferior a la mitjana als EUA, estimada entre 8,5 i 8,8 kg de CO2e, o la del Regne Unit, estimada en 7,4 kg de CO2e; totes per a la mateixa ingesta calòrica. A més, es va obtenir l'empremta de carboni per a unes altres 17 dietes terapèutiques com la dieta tova, líquida, hipoproteica o hiperproteica.

La clau es troba en la carn de boví

Tal com ha explicat Rosario Vidal, primera autora de l'estudi i investigadora del Departament d'Enginyeria Mecànica i Construcció de la institució valenciana: "Les diferències entre el valor mitjà de la dieta mediterrània i la dels països anglosaxons es produeixen perquè a Espanya es consumeix molta menys carn de boví –un dels aliments amb més empremta de carboni– i es pren més verdura i fruita, amb una baixa empremta de carboni", afirma l'experta. "Per això, no només és més sana, sinó que la nostra dieta també és més ecològica."

Sobre l'empremta de carboni

Aquesta mesura expressa la quantitat de diòxid de carboni equivalent causant de l'escalfament global. A més del diòxid de carboni, diversos gasos contaminants contribueixen al canvi climàtic, com el metà. Cadascun d'ells té un potencial d'escalfament global relatiu al causat per una unitat de diòxid de carboni. El metà, per exemple, té un potencial d'escalfament de 25, fet que significa que es comptabilitza om 25 kg de diòxid de carboni equivalents.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?​

Agencia SINC