Inicia
SegurCaixa Adelas

La dieta mediterrània: la nostra assegurança de salut

 

D'acord amb l'índex Bloomberg Healthiest Country, Espanya és el país més saludable del món. El nostre secret? La dieta mediterrània.

A l'últim índex Bloomberg Healthiest Country, un rànquing dels països més saludables del món, Espanya apareix en primera posició, amb una puntuació de 92,7. Alguns dels aspectes que ens han ajudat a escalar 5 posicions des del 2017 són el nostre sistema sanitari d'atenció primària i la dieta mediterrània, que inclou el consum habitual d'aliments com el tomàquet o l'oli d'oliva.

La dieta mediterrània, el nostre secret

Segons els experts de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN), la dieta mediterrània, a més de donar-nos una alimentació apetitosa i adaptada als nostres costums, ens ajuda a mantenir-nos sans i a prevenir el desenvolupament de nombroses malalties cròniques típiques dels nostres temps, com la diabetis, l'obesitat, malalties cardiovasculars o alguns tipus de càncer, que escurcen l'esperança de vida.

Un bon costum en perill

Tot i que està demostrat que és molt saludable, la dieta mediterrània està perdent adeptes. "El nou estil de vida, associat als canvis socioeconòmics, principalment, suposa una amenaça per mantenir un patró de dieta mediterrània i que l'heretin les generacions futures", declaren des de la SEEN. D'acord amb l'Informe del Consum d'Alimentació a Espanya del 2017 del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, el consum de productes associats amb la dieta mediterrània són l'oli d'oliva, els mariscos i mol·luscs frescos, els peixos frescos, les hortalisses fresques i aliments bàsics d'alimentació com el pa. No obstant això, el consum d'altres aliments, com plats preparats, oli de gira-sol, arròs, llegums i pastes, augmenta.

Recomanacions per no perdre la dieta mediterrània

Els experts de la SEEN han elaborat el llitat següent destinat a protegir el patró d'alimentació mediterrània:

  • Menjar aliments rics en fibra, minerals i antioxidants.
  • Fer servir preferentment oli d'oliva verge tant per cuinar com per amanir. Disminuir en la dieta el consum de greixos animals (com mantega, cansalada, brioixeria industrial, carns, greixos, embotits, formatges, bacó, nates…). No prendre massa aliments fregits, però, si se'n prenen, sempre amb oli d'oliva verge i sense superar la temperatura d'ebullició.
  • Menjar més peix que carn (aporten greixos més saludables). Es recomanen de dues a quatre racions de peix a la setmana.
  • De les carns, triar les que tenen menys greix, com la d'au sense pell o el conill (en total, 2-3 vegades a la setmana). Reduir el consum de carns vermelles (com vedella, porc, caça) i, sobretot, carns processades, com embotits. Prendre'n com a màxim 2 vegades a la setmana.
  • Els ous són un aliment magnífic. Poden prendre's de tres a set ous sencers per setmana.
  • Fixar-se en l'etiquetatge i evitar el consum d'aliments elaborats amb olis vegetals hidrogenats o greixos vegetals (de palma o coco) i/o animals. Solen estar presents en margarines comercials i nombrosos productes de brioixeria industrial com galetes, aliments de menjar ràpid, precuinats i aperitius salats.
  • Evitar aliments i begudes als quals durant la fabricació i processament se'ls hagin afegit sucres, especialment refrescos.
  • Evitar prendre aliments ultraprocessats (afegeixen, amb molta freqüència, massa sal, sucres i greix no saludable).
  • Es recomana ingerir dues racions diàries de làctics. En períodes de creixement i dones embarassades, lactants i menopàusiques, és aconsellable prendre'n una ració més. Poden ser de llet sencera. No obstant això, si la dona és obesa o té sobrepès, té el colesterol alt o presenta qualsevol malaltia cardiovascular, es recomana prendre'ls desnatats. El consum de iogurts i/o llets fermentades és una forma molt saludable de prendre làctics.
  • La sal, millor iodada. Es recomana afegir poca sal als menjars i evitar els productes enllaunats, embotits i precuinats, perquè en tenen molta. Per donar més gust als nostres plats, es poden fer servir herbes aromàtiques com farigola, julivert, orenga, estragó, pebre, comí, etc.


On s'ha publicat aquesta notícia?

Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN)


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin