Inicia
SegurCaixa Adelas

La dieta mediterrània, per combatre el càncer de mama

 

El treball, promogut pel Grup Espanyol de Recerca en Càncer de Mama (GEICAM) i coordinat per l'epidemiòloga del Centre Nacional d'Epidemiologia de l'Institut de Salut Carlos III, Marina Pollán, ha estat finançat per l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

Com s'ha fet l'estudi?

Els investigadors han reclutat 1.017 casos en els serveis d'Oncologia de 23 centres hospitalaris espanyols i han dividit la població de control en tres grups, d'acord amb el tipus d'alimentació que seguien:

  • "Dieta occidental", que es basa en un consum alt de productes greixosos, carn processada, dolços, begudes calòriques i un consum baix de cereals
  • "Dieta prudent", formada per productes baixos en greix, fruita, vegetals i sucs
  •  "Dieta mediterrània", caracteritzada per un consum alt de peix, vegetals, llegums, patates, fruita, oli i un consum baix de sucs i begudes calòriques

Resultats obtinguts

La dieta occidental, a més de ser la més freqüent entre les dones joves, és la que més afavoreix el risc de patir càncer de mama. La dieta prudent, tot i que és la que té menys greix, no es relaciona amb una probabilitat més alta ni més baixa de desenvolupar la malaltia. La dieta mediterrània demostra que és la més beneficiosa per prevenir aquesta patologia, especialment per als tumors triple-negatius, que de moment no tenen cap tractament quimiopreventiu.

La prevenció comença per l'alimentació

D'acord amb declaracions de la coordinadora de la recerca EpiGEICAM, "Els nostres resultats afegeixen més evidència a favor de fomentar una dieta rica en verdura, fruita, oli d'oliva, peix i llegums, i limitar el consum d'alcohol, productes greixosos, carn, embotits, dolços i begudes ensucrades. Aquesta manera de menjar que anomenem dieta mediterrània ens pot ajudar a disminuir la freqüència de càncer de mama i també d'altres malalties cròniques, com ara els problemes cardiovasculars o la diabetis".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

AECC​