Inicia
SegurCaixa Adelas

La dieta proinflamatòria i l’obesitat

 

D'acord amb un estudi recent, seguir una dieta proinflamatòria fa créixer el risc de desenvolupar sobrepès i obesitat. Aquesta recerca l'ha duta a terme el doctor Raúl Ramallal, del Departament de Cardiologia del Complex Hospitalari de Navarra, i l'ha dirigida el doctor Miguel Ruiz-Canela, del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de Navarra i membre del grup liderat per Miguel Á. Martínez González al CIBEROBN.

 

Què és una dieta proinflamatòria?

Els investigadors sostenen que hi ha un procés inflamatori crònic previ a l'aparició de l'obesitat. "Aquest procés inflamatori crònic està present en persones amb obesitat, però també és als orígens de malalties cardiovasculars com ara l'infart, el càncer o la depressió", ha explicat un dels autors, el doctor Miguel Ruiz-Canela. Les dietes que afavoreixen la inflamació són les riques en carns, dolços i hidrats, però baixes en fruita, verdura, llegum i peix.

 

Com s'ha fet l'estudi?

Aquesta recerca forma part del Projecte SUN (Seguiment Universitat de Navarra), pel qual s'han estudiat 7.000 persones durant una mitjana de vuit anys. Al començament de la recerca, els participants tenien un pes per sota d'un índex de massa corporal de 25, és a dir, no tenien sobrepès ni obesitat i se'ls va classificar en funció de la capacitat inflamatòria de la dieta que consumien. A les anàlisis es va veure l'associació que hi podia haver entre la dieta, d'acord amb la seva capacitat inflamatòria, i el fet de guanyar pes i un risc superior a desenvolupar obesitat.

 

L'obesitat i la inflamació

Els teixits adiposos de les persones que tenen obesitat presenten una producció i una secreció més elevada d'adipoquines que, d'una banda, ajuden a regular el metabolisme dels carbohidrats i dels greixos i, de l'altra, afavoreixen l'aparició d'unes alteracions metabòliques determinades. Aquestes circumstàncies expliquen, en part, la resistència de l'organisme d'una persona obesa a la insulina, l'augment del risc que té de patir diabetis del tipus 2, els nivells elevats de colesterol i la hipertensió arterial. Un nombre creixent d'estudis suggereixen que seguir una alimentació saludable, rica en aliments antiinflamatoris, pot ajudar a millorar el pronòstic d'aquests pacients.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

 

CIBEROBN

Universitat de Navarra​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin