Inicia
SegurCaixa Adelas

La dieta sense gluten, recomanada només per als celíacs

 

Ja sigui per voluntat pròpia o per recomanació no professional, algunes persones es decanten per seguir una dieta sense gluten encara que no se'ls hagi diagnosticat celiaquia. Tal com informen des de l'OCU, aquesta pràctica es duu a terme sobretot per perdre pes, però l'evidència científica sobre els seus efectes encara és limitada perquè no s'han fet gaires assajos clínics en humans. Molts seguidors d'aquestes dietes al·leguen millores gastrointestinals i, fins i tot, pèrdua de pes. Això no obstant, en persones no celíaques no es pot relacionar el benestar alimentari amb l'exclusió del gluten, ja que sovint també es redueix el consum d'aliments processats, com ara plats precuinats, salses, pa ratllat o productes de brioixeria, que generalment inclouen quantitats significatives de greix i sucre, és a dir, de calories.

 

El gluten no engreixa

"No hi ha cap justificació per eliminar el gluten si no s'és celíac, una pràctica que, a més, sovint només es limita a eliminar el blat de la dieta per perdre pes", afirmen els experts de l'OCU. En cas de tenir sobrepès o obesitat, la millor acció és corregir els hàbits dietètics i augmentar l'activitat física. I si es pateixen molèsties digestives, el que s'ha de fer és anar al metge perquè pugui identificar-ne les causes i programar el tractament adequat.

 

Les dietes sense gluten augmenten el risc cardiovascular entre els no celíacs

Un altre estudi fet sobre més de 100.000 homes i dones per part d'investigadors del Centre Mèdic de la Universitat de Columbia i de l'Hospital General de Massachusetts (Escola Mèdica de Harvard), assegura que el risc de patir un atac cardíac por augmentar entre les persones no celíaques que segueixen dietes sense gluten.

 

La diabetis de tipus 2 també està associada a dietes sense gluten entre els no celíacs

D'acord amb una recerca presentada a les últimes Sessions Científiques de l'Associació Americana del Cor, sobre epidemiologia i prevenció, estil de vida i salut cardiometabòlica, el fet de menjar més gluten pot estar associat a un risc inferior de desenvolupar diabetis del tipus 2. Aquest treball va basar els resultats en tres estudis, que plegats sumaven un total de 199.794 participants, als quals se'ls havia fet un seguiment de tres dècades. "Sovint els aliments sense gluten tenen menys fibra dietètica i altres micronutrients i, per tant, són menys nutritius i, a més, més cars. Les persones sense cap malaltia celíaca han de reconsiderar la limitació de consumir gluten per prevenir malalties cròniques, sobretot la diabetis", expliquen els autors de l'estudi.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

OCU


​Asociación Americana del Corazón​

 

Columbia University Medical Center


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin