Este Sitio web utiliza cookies propias y de terceros para recopilar información estadística sobre sus hábitos de navegación y así poder mejorar y personalizar su experiencia ofreciéndole contenidos de su interés y mostrarle publicidad y anuncios personalizados. Si sigue navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en Política de Cookies entendido
Inicia
SegurCaixa Adelas

El greix afavoreix la propagació del càncer

 

D'acord amb les dades obtingudes en un estudi recent, liderat pel professor Peter Carmeliet, de VIB-KU Leuven (Bèlgica), les cèl·lules canceroses s'expandeixen a altres llocs de l'organisme a causa del creixement de "noves carreteres" per les quals pot viatjar. Segons el grup de científics que ha dut a terme l'estudi, aquestes "carreteres" podrien ser vasos limfàtics, que necessiten greix per créixer i desenvolupar-se.


Els vasos limfàtics, possibles carreteres que difonen el càncer

Els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia que hi ha avui dia poden tractar molts tipus de càncer de forma efectiva. No obstant això, la propagació de les cèl·lules canceroses a diversos llocs de l'organisme, causa de la majoria de les morts associades al càncer, continua sent un repte dur per als qui investiguen aquesta malaltia. Perquè les cèl·lules canceroses es disseminin, han de trobar un "camí" preexistent, o construir-ne un de nou pel qual es puguin moure. Els vasos limfàtics, un tipus especialitzat de vasos que transporten líquid en lloc de sang, són una via primària de propagació de cèl·lules cancerígenes. La formació de nous vasos limfàtics, anomenada limfangiogènesi, és un procés poc conegut i, actualment, no hi ha fàrmacs aprovats clínicament per prevenir-ne el creixement.


El greix: el "combustible" dels vasos limfàtics

La recerca de Carmeliet, en la qual també han participat Brian Wong, Xingwu Wang i Annalisa Zecchin, ha estudiat la manera com els vasos limfàtics metabolitzen els nutrients, partint de la simple observació que fan servir més greix en comparació amb els vasos sanguinis. Tal com explica el professor Wong (VIB-KU Leuven): "Els vasos limfàtics necessiten el greix per desenvolupar-se, per créixer i per funcionar. El nostre estudi demostra que, reduint l'ús que fan del greix (o subproductes de greix), és possible controlar-ne el creixement". Aquesta troballa obre una línia important per combatre el càncer o inhibir la metàstasi.


Fàrmacs i suplements dietètics, a prova

Per provar la consistència de la teoria, Carmeliet i el seu equip sostenen que cal provar els inhibidors de greix a gran escala, i comprovar la capacitat per reduir la metàstasi en diversos tipus de càncer. Segons ells, és important, a més, provar si alguns suplements dietètics que controlen el greix poden curar vasos limfàtics "defectuosos", una complicació important en pacients que se sotmeten a l'eliminació quirúrgica del càncer, anomenat linfedema, que produeix una inflamació debilitant i disfunció dels braços i de les cames, per a la qual no hi ha cap fàrmac disponible.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Institut VIB​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin