Inicia
SegurCaixa Adelas

La importància de la prevenció en el càncer cervical

 

Es tracta del segon càncer més freqüent en les dones, després del de mama, al món (amb aproximadament 500.000 casos nous l'any), i el cinquè de tots els càncers. Segons dades de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), la incidència a Espanya es pot considerar molt baixa: se'n diagnostiquen uns 2.100 casos anuals, fet que representa el 3,3% dels tumors femenins, per darrere dels tumors de mama, colorectals, estómac, cos d'úter, ovari i hematològics.

La prova de Papanicolau (citologia)

Aquesta patologia s'origina a les cèl·lules que revesteixen el coll de l'úter, a la part inferior, que rep el nom de cèrvix uterí. Abans que el càncer es desenvolupi, les cèl·lules normals del coll uterí es transformen gradualment en cèl·lules precanceroses que es poden detectar mitjançant la citologia, per tractar-les i prevenir el desenvolupament del càncer.

El Virus del Papil·loma Humà (VPH)

És un virus de transmissió sexual i, tot i que sol desaparèixer sense tractament, les infeccions d'alt risc pel VPH poden activar el càncer cervical amb el pas del temps. La manifestació més coneguda de la infecció per VPH són les berrugues genitals, tot i que la majoria de les infeccions no es manifesten de cap manera. L'edat mitjana de diagnòstic de la patologia és de 48 anys, tot i que aproximadament el 47% de les dones amb carcinoma invasiu de cèrvix es diagnostica abans dels 35 anys. Només el 10% dels diagnòstics es fan en dones majors de 65 anys.

La importància de la vacunació

Després de la vacunació, les cèl·lules immunes de la persona estan preparades per combatre la infecció futura pels virus VPH d'alt risc. Tot i que els homes també es poden vacunar contra aquest virus, només es recomana la vacunació en nens i durant els primers anys de l'adolescència, quan la majoria no ha començat a tenir relacions sexuals. Aquesta vacunació no elimina ni substitueix en cap cas la necessitat de revisions ginecològiques rutinàries.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

AECC​