Inicia
SegurCaixa Adelas

La importància de recuperar la dieta mediterrània

 

Josep Bernabeu-Mestre, Eva Trescastro López i María Eugenia Galiana-Sánchez, especialistes en nutrició i dietètica de la Universitat d'Alacant (UA), han publicat no fa gaire un article, titulat "Transició epidemiològica-nutricional i canvis demogràfics a l'Espanya contemporània", en què destaquen la importància de tornar a la dieta mediterrània per millorar la qualitat de vida. Segons ells, "Els reptes demogràfics –envelliment i augment de la longevitat– i els epidemiològics davant dels quals es troba la població espanyola, molts dels quals estan associats a les conseqüències d'una alimentació i una nutrició inadequades, aconsellen revertir la tendència i recuperar els hàbits alimentaris i els estils de vida saludables com els que hi ha al darrer de la dieta mediterrània".


Des dels 80, es consumeixen més sucre i més greixos saturats…

En aquest treball, Bernabeu-Mestre, Trescastro López i Galiana-Sánchez duen a terme un anàlisi entre alimentació, nutrició i salut, i reflexionen sobre el paper que desenvolupa la millora dels patrons alimentaris per garantir un envelliment saludable i autònom, i també l'interès que ofereix el context explicatiu de la transició epidemiològica i nutricional. D'acord amb les conclusions, a final del segle xx va aparèixer una etapa epidemiològica nutricional nova, caracteritzada per un augment del consum de greixos saturats, sucre i hidrats de carboni, que ha derivat en un increment de l'obesitat i les malalties degeneratives.


…i ha augmentat el sedentarisme

L'alimentació no té la culpa de tot. Al panorama anterior s'hi ha sumat l'aparició de formes de vida més sedentàries i amb menys necessitats calòriques. Tot plegat ha fet que, a partir de la dècada dels 80 les xifres de sobrepès i d'obesitat s'acceleren. D'acord amb els experts de la UA: "el problema és semblant i fins i tot més preocupant entre la població infantil i adolescent". Per tant, és fonamental promoure el consum de dietes equilibrades i saludables.


Adaptar la dieta mediterrània a la vida actual

Els autors de l'estudi sostenen que "la necessitat de recuperar el model alimentari de referència que representa la dieta mediterrània s'ha convertit en una prioritat i en una reivindicació des de fa dècades". Per tal que aquest model tingui èxit, és clau readaptar aquesta dieta a les circumstàncies actuals. Segons paraules de Bernabeu-Mestre, l'alimentació de qualitat, a més de ser adequada des d'un punt de vista nutricional, ha de ser variada i saludable, "adaptada als gustos i les necessitats dels consumidors". D'altra banda, Eva Trescastro apunta que la solució és "adaptar les receptes a l'actualitat, per no haver de prescindir-ne". Els investigadors es decanten per ser capaços de "conjugar la salubritat i la qualitat en l'alimentació que promocionem", i la dieta mediterrània és un patró alimentari que reuneix totes aquestes característiques.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència SINC​​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de
prevenció i plans de cures que t'interessin