Josep Bernabeu-Mestre, Eva Trescastro López i María Eugenia Galiana-Sánchez, especialistes en nutrició i dietètica de la Universitat d'Alacant (UA), han publicat no fa gaire un article, titulat "Transició epidemiològica-nutricional i canvis demogràfics a l'Espanya contemporània", en què destaquen la importància de tornar a la dieta mediterrània per millorar la qualitat de vida. Segons ells, "Els reptes demogràfics –envelliment i augment de la longevitat– i els epidemiològics davant dels quals es troba la població espanyola, molts dels quals estan associats a les conseqüències d'una alimentació i una nutrició inadequades, aconsellen revertir la tendència i recuperar els hàbits alimentaris i els estils de vida saludables com els que hi ha al darrer de la dieta mediterrània".
Des dels 80, es consumeixen més sucre i més greixos saturats…
En aquest treball, Bernabeu-Mestre, Trescastro López i Galiana-Sánchez duen a terme un anàlisi entre alimentació, nutrició i salut, i reflexionen sobre el paper que desenvolupa la millora dels patrons alimentaris per garantir un envelliment saludable i autònom, i també l'interès que ofereix el context explicatiu de la transició epidemiològica i nutricional. D'acord amb les conclusions, a final del segle xx va aparèixer una etapa epidemiològica nutricional nova, caracteritzada per un augment del consum de greixos saturats, sucre i hidrats de carboni, que ha derivat en un increment de l'obesitat i les malalties degeneratives.
…i ha augmentat el sedentarisme
L'alimentació no té la culpa de tot. Al panorama anterior s'hi ha sumat l'aparició de formes de vida més sedentàries i amb menys necessitats calòriques. Tot plegat ha fet que, a partir de la dècada dels 80 les xifres de sobrepès i d'obesitat s'acceleren. D'acord amb els experts de la UA: "el problema és semblant i fins i tot més preocupant entre la població infantil i adolescent". Per tant, és fonamental promoure el consum de dietes equilibrades i saludables.
Adaptar la dieta mediterrània a la vida actual
Els autors de l'estudi sostenen que "la necessitat de recuperar el model alimentari de referència que representa la dieta mediterrània s'ha convertit en una prioritat i en una reivindicació des de fa dècades". Per tal que aquest model tingui èxit, és clau readaptar aquesta dieta a les circumstàncies actuals. Segons paraules de Bernabeu-Mestre, l'alimentació de qualitat, a més de ser adequada des d'un punt de vista nutricional, ha de ser variada i saludable, "adaptada als gustos i les necessitats dels consumidors". D'altra banda, Eva Trescastro apunta que la solució és "adaptar les receptes a l'actualitat, per no haver de prescindir-ne". Els investigadors es decanten per ser capaços de "conjugar la salubritat i la qualitat en l'alimentació que promocionem", i la dieta mediterrània és un patró alimentari que reuneix totes aquestes característiques.
Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas
On s'ha publicat aquesta notícia?
Agència SINC
Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin