Inicia
SegurCaixa Adelas

La importància de vacunar per protegir els infants de la grip

 

La grip és una malaltia vírica que produeix febre i, principalment, encara que no de manera exclusiva, símptomes respiratoris com congestió nasal, molèsties de coll, tos seca, mal de cap i dolors musculars, així com pèrdua de gana i malestar general. Es contagia per via respiratòria a través de les gotetes que eliminen les persones malaltes quan parlen, tossen o esternuden, també es pot transmetre per contacte directe a través de superfícies contaminades pel virus.


Els nens, grans "propagadors" de la grip

Tal com explica María Rosa Albañil, pediatra i membre del Grup de Treball de Patologia Infecciosa de l'AEPap: "Els infants ocupen un lloc molt important en la propagació de la grip, per això és molt important no només la prevenció, sinó també ensenyar-los a mantenir mesures generals d'higiene com rentat de mans freqüent i, especialment després de contacte amb secrecions, evitar tocar ulls, boca i nas i tapar boca i nas amb el braç abans d'esternudar o tossir".


La grip no es tracta amb antibiòtics

Atès que la grip està causada per un virus, els antibiòtics no són eficaços per tractar-la. Segons dades de l'Eurobaròmetre del 2016, la població espanyola té creences errònies sobre l'ús dels antibiòtics: un 48 % dels espanyols diu que maten els virus i el 45 % creu que són efectius contra refredats i grips. Per aquesta raó, des de l'AEPap insten els pediatres a dur a terme iniciatives de divulgació i informació adreçades tant a pares com a cuidadors.


La vacunació: un mètode eficaç per prevenir la grip

La vacuna de la grip s'ha d'administrar cada any, ja que el virus gripal experimenta canvis de forma periòdica i la vacuna s'hi ha d'adaptar cada temporada. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) és l'organisme que cada any recomana com ha de ser la composició d'aquesta vacuna. L'eficàcia de la vacuna comença a les dues setmanes de la seva administració i dura mesos, a més, "el seu percentatge d'eficàcia és d'entre 50-65 % i és menor en infants menors de 2 anys", apunta la Dra. Albañil.


Qui s'ha de vacunar?

D'acord amb l'AEPap, s'haurien de vacunar contra la grip els següents grups:

• Totes les persones majors de 65 anys.

• Persones d'entre 6 mesos i 65 anys que poden patir complicacions a causa d'aquesta malaltia com ara malalts crònics, pacients que reben tractaments que disminueixen les defenses, persones mal nodrides o amb obesitat important, entre d'altres.

• Persones que poden transmetre la grip a aquelles que tenen un alt risc de presentar complicacions; incloent-hi convivents amb lactants de menys de 6 mesos, treballadors sanitaris i cuidadors de gent gran o de malalts crònics, entre d'altres.

• Grups de professionals amb una feina amb important repercussió en la societat; com és el cas de forces i cossos de seguretat de l'Estat, bombers, serveis de protecció civil i emergència, treballadors d'institucions penitenciàries i centres d'internament.

• Treballadors en contacte amb aus amb sospita o confirmació d'infecció per virus de grip aviària altament patogènic.

 

Des de l'AEPap també adverteixen que és important consultar amb el pediatre abans de vacunar contra la grip nens menors de 6 mesos, al·lèrgics a l'ou o amb antecedents de reacció al·lèrgica severa a la vacuna de la grip, durant malalties amb febre alta. Assenyalen, a més, precaució i valoració de risc individual en pacients que hagin presentat síndrome de Guillén Barre i/o porpra trombopènica autoimmune després d'haver rebut una dosi de vacuna antigripal.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria​


Millora la teva salut i la teva qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessi