Inicia
SegurCaixa Adelas

La importància de vigilar l’insomni durant l’embaràs

 

Dues dones de cada tres pateixen insomni durant el tercer trimestre de l'embaràs. Aquest trastorn del son, a més d'afectar la qualitat de vida de les gestants, fa augmentar el risc de patir hipertensió i preeclàmpsia, entre altres problemes.

La majoria de les dones reconeixen que pateixen un trastorn del son durant l'embaràs. Segons un estudi liderat per la Universitat de Granada, en el qual també han participat investigadors de la Universitat de Jaén i del Sistema Andalús de Salut (SAS), el 64 % en pateix durant el tercer trimestre, una xifra deu vegades superior a la de les dones que pateixen aquest problema abans d'estar embarassades, que se situa al voltant del 6 %.

Com s'ha fet l'estudi?

Per dur a terme aquest estudi, els investigadors han pogut comptar amb la participació de 486 dones embarassades sanes de les províncies de Granada, Jaén, Huelva i Sevilla, que havien acudit al Sistema Andalús de Salut (SAS) abans de la 14a setmana de gestació (primer trimestre), i a qui es va fer un seguiment fins al final de l'embaràs.

La investigació revela que el 44 % de les dones pateixen insomni durant el primer trimestre d'embaràs, una xifra que augmenta al 46 % quan arriben al segon, i al 64 % durant el tercer. Unes xifres molt elevades que justifiquen, a parer de les autores de la recerca, "la necessitat de tractar aquest problema de manera sistemàtica".

Un problema més important del que sembla

Segons paraules de María del Carmen Amezcua Prieto, professora del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la UGR, "encara que tothom sàpiga que durant l'embaràs els problemes de son previs s'agreugen i que molt sovint apareixen altres problemes, hi ha una tendència a assumir la dificultat de conciliar i mantenir un son reparador com a fenomen propi de l'embaràs, i que cal patir-lo".

"Probablement —continua la investigadora—, això passa perquè des del sistema sanitari tampoc s'hi presta gaire atenció en el seguiment de l'embaràs, fins al punt que ni tan sols l'Organització Mundial de la Salut parla del son a la guia d'atenció a les dones gestants".

L'insomni obre la porta a molts problemes

L'equip d'investigadors que ha fet aquest estudi assenyala que cal estar atent a aquest problema de manera sistemàtica, no tan sols perquè afecta la qualitat de vida de les dones gestants, la qual cosa és molt important per si mateixa, sinó també perquè és un factor de risc d'hipertensió i preeclàmpsia, diabetis mellitus gestacional, depressió, part prematur i cesàries no planificades. Una altra de les autores, María del Rosario Román Gálvez, adverteix que per estudiar l'insomni cal abordar cada un dels aspectes del son nocturn i de l'impacte diürn que el defineixen.

Fer exercici per poder dormir millor

Els autors de l'estudi assenyalen que mantenir una activitat física moderada o intensa durant la gestació protegeix la dona de l'insomni gestacional, "i això és un motiu més per promoure l'activitat física entre les embarassades".

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència SINC​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin