Inicia
SegurCaixa Adelas

La insuficiència de iode afecta el cervell dels nadons

 

El iode, imprescindible perquè la glàndula tiroide treballi amb normalitat i sintetitzi les seves hormones (tiroxina), és un micronutrient essencial que s'obté de l'aigua del mar i d'uns quants aliments. Una nutrició deficient en iode és un dels problemes de salut pública més fàcils de prevenir, tot i que afecta a un gran nombre de persones d'arreu del món. En aquest sentit, des de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN), expliquen: "La clau per prevenir la deficiència de iode és consumir-ne en quantitats adequades, de manera mantinguda i continuada en el temps. La profilaxi per mitjà de la iodació de la sal és eficaç, segura i cost-efectiva. De fet, l'OMS recomana la iodació de la sal perquè és l'aliment que pot arribar a tota la població d'una manera més fàcil".

 

Junts pel iode

El projecte EUthyroid, constituït per investigadors de 27 països d'Europa, ha treballat durant els 3 últims anys per poder identificar estratègies comunes que contribueixin a erradicar i prevenir els trastorns que produeix la deficiència de iode (TDY). A la Declaració de Cracòvia, el grup ha consensuat les línies mestra per aconseguir prevenir la TDY. A més, aquesta declaració insta les autoritats públiques i la societat en general a assumir les responsabilitats necessàries per aconseguir aquest propòsit. En aquest sentit, la SEEN defensa que la declaració esmentada s'arrenglera perfectament amb els propòsits de l'organisme.

 

El risc de la falta de iode en la gestació

Malgrat que tota la població ha de rebre una aportació de iode adequada, les persones amb més risc són les gestants i la població infantil. La tiroxina és clau per a la maduració cerebral del fetus i durant els primers anys de vida. "Durant l'embaràs, les dones tenen més necessitat de iode i, sovint, a les seves dietes habituals no n'hi ha prou. Fins i tot una deficiència lleu de iode posa els fills en risc de deteriorament de la funció neurocognitiva i de presentar un coeficient intel·lectual baix", afirmen des de la SEEN.

 

Augmentar la conscienciació, clau per millorar la prevenció

La majoria de les embarassades desconeixen les conseqüències que una baixa ingesta de iode pot tenir sobre els seus fills. Avui dia els experts afirmen que en molts països europeus amb programes voluntaris de reforç del iode, fins al 50 % de tots els nounats està exposat a una deficiència lleu de iode i, per tant, està en risc de limitacions respecte del seu potencial cognitiu. "Encara que a Espanya la nutrició de iode ha millorat sensiblement els últims anys, s'ha de treballar per garantir que l'aportació suficient arribi a tota la població, sobretot a aquests grups de més risc", remarca el doctor Lluís Vila, coordinador del Grup de Nutrició de Iode de la SEEN.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Declaració de Cracòvia


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin