Inicia
SegurCaixa Adelas

La llei antitabac s’aplica a les llars espanyoles

 

La llei antitabac, que s'aplica als espais públics d'Espanya des de l'any 2006, va estendre l'any 2011 la prohibició de fumar en "qualsevol espai d'ús col·lectiu o local obert al públic que no estigui a l'aire lliure", considerant un local obert o a l'aire lliure "qualsevol espai no cobert o qualsevol espai cobert i envoltat d'un màxim de dues parets".

A fi d'esbrinar l'impacte d'aquesta ampliació de la llei sobre els hàbits tabàquics de la societat espanyola, Esteve Fernández, responsable de la Unitat del Tabac de l'ICO (Institut Català d'Oncologia), i María José López, investigadora de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, han dut a terme un estudi.

 

Com s'ha fet l'estudi?

La recerca ha analitzat dues enquestes transversals fetes a partir de mostres nacionals representatives de la població espanyola no fumadora, formades per adults de 18 anys o més. La primera es va dur a terme el 2016, sis mesos després de la prohibició, i la segona, el 2011, sis mesos després que s'implementés l'extensió de la prohibició. L'enquesta del 2006 va registrar un 72 % de fumadors passius i un 29,2 % de llars amb fumadors, mentre que a la del 2011 aquestes xifres havien disminuït fins al 45 % i el 12 %, respectivament.

 

Una llei amb més transcendència del previst

Tal com conclouen els investigadors, la prevalença de l'exposició al fum dels fumadors passius ha disminuït després que es comencés a aplicar una legislació global, nacional i lliure de fum a Espanya. A més de constatar una reducció notable a l'exposició al tabac en entorns que estaven subjectes directament a la nova legislació, han observat un impacte positiu en la mateixa línia als habitatges, les parades d'autobús a l'aire lliure i les estacions de tren. Segons l'opinió dels autors, l'exposició al fum dels fumadors passius en espais exteriors seleccionats es pot reduir encara més amb l'extensió de la legislació lliure de fum.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

On s'ha publicat aquesta notícia?​​

Nicotine & Tobacco Research​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin