Inicia
SegurCaixa Adelas

La Llei antitabac: eficaç per deixar de fumar

 

Els efectes negatius del tabac estan més que comprovats i, per aquesta raó, l'Administració i els professionals sanitaris recomanen i implanten mesures per difondre'n els riscos sanitaris i provocar l'abandonament del seu consum, com ara l'empaquetat neutre, que ja s'ha implantat en alguns països europeus i que té l'objectiu de disminuir l'atractiu d'aquest producte. No obstant això, aquestes mesures no sempre tenen èxit. Amb motiu del cinquè aniversari de l'entrada en vigor de la Llei antitabac del 2011 i coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac IMOP y Berbés Asociados han dut a terme una enquesta per conèixer els hàbits del tabac de la població espanyola després de la implantació d'aquesta normativa.


Un 26 % menys de fumadors

Les dades de l'enquesta revelen que un 26 % dels fumadors de fa cinc anys ha deixat de fumar en aquest temps, i destaquen la població de més de 65 anys i la que se situa entre els 25 i els 34 anys. La Comunitat Valenciana i Galícia són les comunitats on més s'ha notat aquest abandonament del consum de tabac per part de la població, i són Madrid i Catalunya on menys persones han deixat de fumar.


Un 23 % de fumadors han reduït el consum

Aproximadament un 23 % dels fumadors han reduït el nombre de cigarretes consumides. Els homes han limitat més el consum (27 %) que les dones (19 %). D'altra banda, el 47 % de la població fumadora considera que els seus hàbits del tabac no s'han modificat i que continuen fumant el mateix, fet que mostra que, tot i la implantació de la llei, van continuar la rutina de consum de tabac.


El 66 % de la població no fuma

L'enquesta revela també dades menys usuals, com que un 1 % dels fumadors de llavors han augmentat el nombre de cigarretes consumides en aquest temps, o que un 1 % de la població general ha començat a fumar en aquests cinc anys. Cal destacar que, tot i que el 66 % de la població espanyola continua sense fumar, segons dades de l'OMS, en el món moren cada any 600.000 persones no fumadores per estar exposades al fum del tabac.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas​​