Inicia
SegurCaixa Adelas

La listeria: aunque poco común en España, supone riesgo para la gestación

 

La Listeria monocytogenes és un bacteri de transmissió alimentària, present al terra o a l'aigua, que pot contaminar aliments com ara la llet o el formatge sense pasteuritzar, els embotits o les amanides. És sensible a la calor i es mor quan la temperatura supera els 75-80 °C, així que desapareix dels aliments quan es cuinen. Malgrat que la listeriosi (infecció per listèria) no és gaire freqüent a Espanya (12 casos per cada 100.000 habitants, aproximadament), pot causar complicacions greus durant l'embaràs, com ara problemes en el desenvolupament del fetus i, fins i tot, avortaments espontanis.

 

Factor de risc al començament de l'embaràs

D'acord amb declaracions de Tal Golos, fisiòleg especialista en reproducció i professor d'obstetrícia i ginecologia comparades a la UW-Madison, "fins ara, la listèria s'ha associat a problemes de l'etapa final de l'embaràs. Això no obstant, dades noves demostren que aquest bacteri pot ser un factor de risc greu per a la primera etapa de l'embaràs". Bryce Wolfe, estudiant de patologia cel·lular i molecular del mateix centre, ha monitoritzat la velocitat i la progressió de la propagació de la listèria entre primats femella embarassades. Tot i que cap dels animals ha experimentat cap símptoma d'infecció abans de patir un avortament espontani, les mostres de teixits preses a posteriori han revelat una presència de listèria tant a la placenta com a l'endometri. A més, els investigadors creuen que la inflamació causada per la resposta immune materna a la listèria també afecta la placenta i deixa desprotegit el fetus.

 

Una infecció sense cap símptoma

La listeriosi no presenta cap manifestació clínica específica en l'embarassada. Per tant, tot i que hi ha tractaments eficaços per controlar la infecció, com que no produeix cap símptoma recognoscible, el risc que aquests tractaments no s'apliquin o s'apliquin de manera inadequada és elevat. Per això, els experts de la UW-Madison subratllen com n'és, d'important, mantenir una alimentació segura, lliure de riscos, durant tot l'embaràs.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Universitat de Wisconsin-Madison (UW-Madison)​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin