Inicia
SegurCaixa Adelas

La migdiada és efectiva per reparar els efectes de dormir poc

 

Tot i que l'efecte beneficiós de les migdiades en l'estat d'alerta és ben conegut, fins ara no hi havia gaire informació sobre la influència que té en l'estrès neuroendocrí i la resposta immune després que s'hagués produït una restricció del son. Segons una recerca duta a terme per científics de la Universitat de París Descartes-Sorbonne Paris Cité, a París (França), la migdiada té efectes alliberadors de l'estrès i millora el sistema immunològic. Així, dormir uns minuts durant el dia es podria aplicar com a contramesura a les conseqüències perjudicials per a la salut del deute de son.

Com s'ha fet l'estudi?

L'equip va investigar els efectes després d'una nit de son restringit a 2 hores, seguit d'un dia sense migdiades o amb 30 minuts de migdiada durant el matí i la tarda, seguit en tots dos casos d'una nit de recuperació de son il·limitada. Per saber la influència sobre el sistema neuroendocrí i immunològic, els científics van recollir dades en saliva i orina de dos biomarcadors: norepinefrina i interleucina-6. L'organisme segrega norepinefrina per produir estat d'alerta. És una substància relacionada amb l'estrès "responsable" d'elevar la freqüència cardíaca del cos, la pressió arterial i el sucre a la sang. La interleucina-6 és una proteïna amb propietats antivirals que es localitza a la saliva.

Una becaina reparadora

D'acord amb els resultats, després d'una nit de son restringida seguida d'una jornada amb migdiades, els valors de la norepinefrina i de la interleucina-6 continuaven normals. No obstant això, quan la nit de son restringida no se seguia d'una jornada de migdiades, els biomarcadors testats s'alteraven.

Utilitat de l'estudi

D'acord amb Brice Faraut, un dels autors de l'estudi, "Fer migdiada pot contrarestar els efectes nocius de la restricció del son, i així ajudar els sistemes immunològic i neuroendocrí a recuperar-se. Aquests resultats donen suport al desenvolupament d'estratègies pràctiques per a persones que estan privades de son de manera habitual, com els treballadors nocturns i els que fan torns".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

 

Journal of clinical endocrinology & metabolism