Inicia
SegurCaixa Adelas

L’obesitat de la mare augmenta el risc de diabetis en els fills

 

Els fills de pares amb diabetis i/o obesitat augmenten el risc de tenir diabetis de tipus 1. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat un equip d’investigadors suecs liderats per la professora Tahereh Moradi, de l’Institut Karolinska a Estocolm. La diabetis de tipus 1 apareix en els primers anys de vida (generalment en nens i joves), mentre que la diabetis de tipus 2, que representa gairebé el 90% dels casos, apareix amb més freqüència en adults, generalment en els que tenen sobrepès.

Com s’ha fet l’estudi?

L’equip de Moradi ha fet un seguiment d’1,2 milions de nens suecs nascuts entre el 1992 i el 2004 fins al 2009, moment en el qual 5.771 havien desenvolupat diabetis de tipus 1. Les dones obeses, que van presentar un índex de massa corporal (IMC) superior a 30 en el primer trimestre de l’embaràs, tenien un 33% més de risc de tenir fills amb diabetis de tipus 1 que les mares amb un pes normal (IMC entre 18,5 i 25). El risc de diabetis en els fills es multiplicava per cinc quan el pare era diabètic i per tres si la mare era diabètica, però no obesa.        

Prevenir el sobrepès en edats fèrtils   

Tal com han declarat els investigadors en el seu informe, el risc més alt ha estat l’observat en els fills de pares que tenien diabetis de tipus 1. A més, els autors apunten que l’obesitat o sobrepès matern augmenta el risc de diabetis en les famílies de no diabètics. Com a conclusió, l’equip de Morado sosté que és important prevenir el sobrepès en les dones que tenen edat de procrear, ja que “aquest control de pes podria ajudar a disminuir la incidència de la diabetis del tipus 1”, declara l’ autora de l’estudi.


Text elaborat amb la supervisió científica de l’Àrea Assistencial d’Adeslas


On s’ha publicat aquesta notícia?

Diabetologia​​