Inicia
SegurCaixa Adelas

L’obesitat infantil s’ha multiplicat per 10 els 40 darrers anys

 

Segons una recerca dirigida per l'Imperial College de Londres i l'Organització Mundial de la Salut, el nombre de criatures i adolescents obesos d'arreu del món ha crescut: ha passat dels 11 milions el 1975 als 124 milions el 2016. Si la tendència actual continués, el 2022 hi hauria més joves amb obesitat que amb pes baix. Respecte dels adults, el 2016 més de 1.900 milions de persones de més de 18 anys tenien sobrepès, i més de 650 milions dels quals, eren obesos.


Com s'ha fet l'estudi?

Per a l'estudi, s'ha dut a terme una anàlisi de gairebé 130 milions de persones més grans de cinc anys —31,5 milions de 5 a 9 anys i 97,4 milions de 20 anys o més—, fet que el converteix en l'estudi epidemiològic amb més nombre de participants. D'acord amb les dades obtingudes, el nombre d'obesos de 5 a 19 anys d'edat ha augmentat més de deu vegades des dels anys 70 fins ara. A Espanya, segons aquesta investigació, entre el 1975 i el 2006 la prevalença de l'obesitat ha augmentat del 3 % al 12 % entre els nens i del 2 % al 8 % entre les nenes. En paraules de Majid Ezzati, investigador de l'Imperial College de Londres i un dels autors principals de l'estudi: "En les quatre darreres dècades, les taxes d'obesitat entre els nens i els adolescents d'arreu del món s'han disparat. Les dades continuen augmentant en els països d'ingressos baixos i mitjans, i tendeixen a estabilitzar-se en els països amb més ingressos, tot i que els nivells d'obesitat continuen sent inacceptablement alts".


La mala alimentació i el sedentarisme, els responsables principals

Tal com indiquen els experts de l'OMS, la causa fonamental del sobrepès i l'obesitat és fruit d'un desequilibri energètic entre calories consumides i calories gastades. En les últimes dècades, al món hi ha hagut un augment de la ingesta d'aliments d'alt contingut calòric i rics en greixos, i alhora un descens d'activitat física degut a la naturalesa cada vegada més sedentària de moltes feines, les noves maneres de transport i la urbanització creixent. Per aquest motiu fa anys que els experts d'aquesta organització animen els països a reduir el consum d'aliments ultraprocessats, alts en calories i pobres en nutrients, i també el temps que les criatures dediquen a activitats d'oci sedentàries. Defensen que una alimentació sana i una vida activa ajudaran a acabar amb la xacra de l'obesitat entre les generacions futures.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència SINC​


OMS​


The lancet​

 

Millora en salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció d'interès​