Inicia
SegurCaixa Adelas

La rinoconjuntivitis, principal motivo de consulta a un alergólogo

 

Les dades de la nova edició de l'informe Alergológica, elaborat per la SEAIC, revelen que sis de cada deu pacients que visita per primera vegada la consulta de l'al·lergòleg ho fa per símptomes relacionats amb la rinoconjuntivitis. Aquesta conclusió es deriva de les consultes de més de 300 especialistes i ha inclòs gairebé 3.000 pacients, entre criatures i adults, del conjunt del territori espanyol.


Rinoconjuntivitis, asma i al·lèrgia als medicaments

En paraules de Joaquín Sastre, president de la SEAIC, "el primer motiu de consulta continua sent la rinoconjuntivitis en el 62 % dels casos, seguit de l'asma (23,4 %) i l'al·lèrgia a medicaments (17,7 %), mentre que l'al·lèrgia a aliments ocupa el quart lloc (10 %). En comparació amb l'informe anterior, Alergológica 2005, s'han incrementat les consultes per rinitis com a patologia única (un 42 % davant d'un 34,3 %) i s'han reduït les consultes per asma com a patologia única (un 3,4 % davant d'un 7,2 %), mentre que el percentatge de pacients que visitaven l'especialista per totes dues afeccions s'ha mantingut estable, en un 20 %.


Canvis en els desencadenants

Les dades obtingudes posen de manifest una variació en els agents desencadenants de rinoconjuntivitis, asma al·lèrgic i al·lèrgia a aliments respecte d'enquestes anteriors. "S'observa un augment en la sensibilització a pòl·lens de gramínia, olivera i xiprer blau. Pel que fa als aliments, crida l'atenció l'augment de la sensibilització a la fruita seca, tant entre els infants com entre els adults", afirma Sastre.


Les dones tenen més al·lèrgies que els homes

Més de la meitat dels pacients d'aquest estudi han estat dones (un 58 % davant d'un 42 %), i tal com va passar a l'informe del 2005, "encara no sabem per què les dones se situen al capdavant de totes les patologies al·lèrgiques, per davant dels homes, excepte en l'al·lèrgia als himenòpters", comenta el doctor Tomás Chivato, president de la SEAIC de 2006 a 2010. Respecte del lloc de residència, el 61 % de les consultes es van fer en entorns urbans, la qual cosa es podria deure al fet que en aquests indrets l'accés als serveis d'al·lèrgia és millor que en entorns rurals. Això no obstant, cal assenyalar que diversos estudis confirmen que a les grans urbs es pateixen més al·lèrgies que a les àrees rurals per l'efecte de la contaminació ambiental.


Una bona notícia: es redueix el consum de tabac

Dels resultats també s'extreu que el consum de tabac s'ha reduït en l'última dècada. "Al llarg dels anys, els pacients atesos a la consulta fumen menys, ja que s'ha passat d'un 56 % de no fumadors en al·lergologia l'any 1992 a un 70 % l'any 2015. Aquesta situació podria reflectir l'efecte de les mesures administratives encaminades a prohibir el consum de tabac als espais públics", destaca Chivato.


Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

SEAIC​​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin