Inicia
SegurCaixa Adelas

Les begudes ensucrades no apugen els ànims

 

L'elevat consum de refrescos ensucrats augmenta el risc de patir obesitat, diabetis, malaltia cardiovascular i, segons algunes recerques, determinats tipus de càncer. La raó principal és la fructosa i la sacarosa que endolceixen aquestes begudes. Tot i això, els anuncis dels refrescos se solen relacionar amb l'esport, la música i el gaudi de l'amistat i de la vida.

Com s'ha dut a terme l'estudi?

Investigadors de la Universitat Autònoma de Madrid, de la Universitat d'Oviedo i del CIBERESP han analitzat una mostra de 8.400 persones representatives de la població espanyola, amb edats entre els 18 i els 60 anys. Els participants a l'estudi van reportar el consum de begudes refrescants ensucrades durant els anys 2008-2010; també van aportar dades sobre la qualitat de vida i informació de moltes altres variables, incloent-hi altres estils de vida i la presència de malaltia. Per dur a terme el treball, l'equip va fer servir un indicador de qualitat de vida relacionada amb la salut (CVRS) que representa la percepció de benestar que té cada persona sobre diverses esferes de la vida, incloent-hi les físiques, mentals i socials.

Com més sucre, pitjor qualitat de vida

D'acord amb els resultats, els que consumien un o més gots d'aquestes begudes al dia tenien pitjor qualitat de vida relacionada amb la salut física que les que consumien menys d'un got a la setmana. L'equip també va investigar l'associació entre el consum de begudes ensucrades entre 2008-2010 i l'índex CVRS de les persones l'any 2012. Contràriament a les imatges publicitàries, no s'han trobat evidències que el consum de begudes ensucrades s'associï amb un benestar més gran.

Un canvi d'imatge necessari

El treball posa de manifest que és possible analitzar la veracitat de molts missatges publicitaris des d'un prisma científic. A causa de la quantitat de problemes de salut que es deriven del consum d'aquestes begudes, és prioritari oferir-ne una imatge menys relacionada amb la bona qualitat de vida.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agencia SINC


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin