Inicia
SegurCaixa Adelas

Les begudes energètiques tenen un “costat fosc”

 

​Un estudi canadenc revela que més de la meitat dels joves experimenta efectes negatius sobre la salut després d'haver consumit begudes energètiques.

D'acord amb els resultats d'una enquesta nacional feta entre jovent canadenc, més de la meitat dels que alguna vegada han consumit una beguda energètica afirmen haver experimentat un fet de salut advers, que ha inclòs batecs cardíacs ràpids, nàusees i, en casos no gaire freqüents, convulsions. Actualment, la legislació canadenca està estudiant prohibir la comercialització de begudes energètiques a les criatures i desaconsellar-ne el consum a persones que participen en activitats esportives.

Més "potents" que el cafè

David Hammond, professor de l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Waterloo (el Canadà), autor de l'enquesta esmentada sobre begudes energètiques, explica: "Fins ara, la majoria de les avaluacions de risc han fet servir el cafè de referència per valorar els efectes de les begudes energètiques sobre la salut; això no obstant, sembla clar que aquests productes comporten més risc. Els efectes adversos de les begudes energètiques es poden deure als ingredients que les diferencien del cafè o, també, a la manera en què es consumeixen: barrejat amb alcohol o mentre es fa activitat física. Independentment de tot això, els descobriments suggereixen com n'és, d'important, vigilar més els efectes d'aquests productes".

Taquicàrdies, problemes per dormir i mals de cap, alguns dels efectes més comuns

Hammond i el seu equip van entrevistar 2.055 joves canadencs d'entre 12 i 24 anys. Dels que van informar que havien consumit begudes energètiques en algun moment de la vida, el 55,4 % va admetre que havia experimentat algun fet de salut advers. Dels que van informar fets de salut adversos, el 24,7 % va dir que havia notat un batec cardíac accelerat, el 24,1 % va reconèixer que havia tingut dificultats per dormir i el 18,3 % va assegurar que havia patit mal de cap. Un 5,1 % del total va admetre que havia tingut nàusees, vòmits o diarrea; un 5 % va buscar atenció mèdica; un 3,6 % va afirmar que havia experimentat dolor al pit, i un 0,2 %, convulsions.

Un producte "per als grans"

Tal com afirma Hammond, "El nombre d'efectes sobre la salut que s'observen en aquest estudi suggereix que cal esforçar-se més per evitar que infants i adolescents en consumeixin. Ara per ara, no hi ha cap restricció per als infants que compren begudes energètiques, que es comercialitzen en botigues de comestibles i apareixen en publicitat adreçada a les criatures".

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Universitat de Waterloo

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin