Inicia
SegurCaixa Adelas

Les begudes “light” fan augmentar el risc d’ictus i demència

 

D'acord amb un treball dut a terme per investigadors de la Universitat de Boston, dirigit per Matthew P. Pase, del Departament de Neurologia, Epidemiologia i Medicina Preventiva, consumir de manera habitual begudes edulcorades de manera artificial (inclosos sucs i refrescos "zero" i "light") pot arribar a triplicar el risc d'ictus i d'Alzheimer.


Com s'ha fet l'estudi?

Amb la finalitat d'avaluar la relació entre el consum de refrescos i l'ictus, l'equip de recerca va fer un seguiment a dos grups: 2.900 pacients més grans de 45 anys i 1.500 participants més grans de 60 anys. Els seguiments dels dos grups van durar una dècada. El consum de begudes es va quantificar a través d'un qüestionari de freqüència alimentària. Segons les dades, es van contabilitzar 97 casos d'accident cerebrovascular (82 dels quals, ictus isquèmic) i 81 casos de demència (63 dels quals, Alzheimer). Després d'examinar els qüestionaris, els investigadors van concloure que el consum habitual de begudes ensucrades o edulcorades de manera artificial fa augmentar de manera considerable el risc de patir un ictus o demència.


"
Light" o "zero" no equival a "saludable"

Els autors de l'estudi també van considerar el consum de refrescos "light" o "zero", ja que molts dels participants en consumeixen quan busquen una alternativa "més saludable" als tradicionals. Les dades revelen que aquestes begudes també estaven relacionades amb un risc d'ictus i demència més elevat, sobretot en el cas de les persones que en consumeixen cada dia. D'acord amb aquestes dades, prendre un refresc "light" o "zero" al dia triplica les probabilitats de patir un accident cerebrovascular o Alzheimer respecte de qui només en consumeix un a la setmana.


Els refrescos perjudiquen la memòria

Treballs previs havien relacionat la ingesta freqüent de refrescos amb risc més elevat de patir problemes de cor, sobrepès i obesitat. Aquesta nova recerca també relaciona el consum de begudes edulcorades amb el funcionament del cervell. Les dades obtingudes també van revelar que ingerir més quantitat d'aquest tipus de begudes també estava associat a un volum total del cervell inferior i amb un rendiment més pobre en les proves de memòria episòdica.


Una recerca en marxa

No obstant, l'equip de Pase ha explicat que seria fonamental fer més recerca, per poder corroborar els descobriments obtinguts. També afirmen que caldria estudiar en profunditat els mecanismes subjacents a les associacions esmentades, ja que les malalties relacionades regularment amb el consum de refrescos (hipertensió, diabetis o malalties cardiovasculars) no expliquen, de moment, el desenvolupament de l'ictus i la demència.

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Stroke​​​