Inicia
SegurCaixa Adelas

Les cabines solars fan augmentar el risc de melanoma

 

La causa ambiental principal del càncer de pell és la radiació ultraviolada (RUV), que sobretot ens ve del sol. Això no obstant, al llarg de les tres últimes dècades ha augmentat l'ús de fonts artificials de RUV com a dispositius de bronzejat artificial, coneguts com a llits o cabines solars. Aquests aparells els fan servir més les dones, sobretot les adolescents i les adultes joves.

 

Utilitzar cabines solars abans dels 35 anys fa augmentar fins a un 59 % el risc de melanoma

D'acord amb els experts de la Societat Espanyola de Protecció Radiològica, aquests equips de bronzejat contenen un risc específic de causar melanoma, independentment del tipus de pell i l'exposició solar. El risc de contraure melanoma creix com més jove és la persona quan comença a exposar-se a aquests aparells, i també com més anys els utilitza. Els estudis indiquen que l'ús d'un llit solar almenys una vegada a la vida fa augmentar un 20 % el risc de patir de melanoma i que aquest increment és d'un 59 % quan es fa servir per primera vegada abans dels 35 anys d'edat. S'ha calculat que l'ús de llits solars causa cada any més de 10.000 casos de melanoma i més de 450.000 casos d'altres tipus de càncer de pell als Estats Units, Europa i Austràlia.

 

L'OMS aconsella limitar l'ús d'aquests aparells

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) insisteix que els països han d'adoptar mesures per limitar l'ús d'aparells de bronzejat amb RUV amb la finalitat de reduir els riscos derivats per a la salut. Per això, el 2017 va publicar l'informe Artificial tanning devices: public health interventions to manage sunbeds, que ara la Societat Espanyola de Protecció Radiològica (SEPR), en col·laboració amb la Societat Argentina de Radioprotecció (SAR), han traduït a l'espanyol per a l'Associació Internacional de Protecció Radiològica (IRPA).

 

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Societat Espanyola de Protecció Radiològica


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin