Inicia
SegurCaixa Adelas

Les condicions atmosfèriques i el cor

 

D'acord amb un treball liderat per Aneta Cislak, especialista del Centre per a Malaltia Cardiovascular de Silèsia, la regió més urbanitzada i industrialitzada de Polònia, els dies càlids augmenten els problemes de salut dels qui pateixen síndrome coronari sever.

Com s'ha fet l'estudi?

L'equip de Cislak va recollir dades de 2.388 pacients de l'hospital de Silèsia que van ingressar entre 2006 i 2012 a causa d'una angina de pit o d'un infart de miocardi. Els investigadors van fer un informe de l'estat dels pacients mesurant la fracció d'ejecció del ventricle esquerre, determinant d'aquesta manera si el bombeig del cor era adequat. L'equip també va considerar la contaminació i la climatologia dels dies d'ingrés.

La calor, determinant en els ingressos

D'acord amb les dades, en els dies càlids hi havia més ingressos de persones amb problemes cardíacs. A més, els pacients que es van sotmetre a un cateterisme per desbloquejar les artèries reaccionaven millor en els dies assolellats, però freds, en els quals els nivells d'òxid de nitrogen i monòxid de carboni eren menors. Tal com ha declarat Cislak, "Aquests resultats es poden produir perquè quan els contaminants de l'aire, com el monòxid de carboni, s'uneixen amb l'hemoglobina, el transport d'oxigen a la sang es dificulta".

Un treball en procés

Donat que es tracta d'un estudi observacional, Cislak comenta que no es pot descartar que hi hagi altres factors que intervinguin en aquesta associació. "Cal recordar que no només els humans influeixen en el medi ambient, sinó que també l'entorn influeix en els éssers humans. El nostre estudi suggereix que els factors ambientals poden afectar la gravetat de l'estat clínic i el pronòstic a curt termini en pacients amb problemes cardíacs. Actualment estem investigant l'impacte de la meteorologia i la contaminació de l'aire en 600.000 pacients cardiovasculars ingressats a l'hospital de Silèsia en els darrers deu anys", declara l'autora de l'estudi.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

European Society of Cardiology​