Inicia
SegurCaixa Adelas

Les drogues “legals” no són inofensives

 

Segons un estudi fet per Linda Gowing, professora associada a la Universitat d’Adelaida (Austràlia) i Robert West, editor en cap de la revista Addiction, en el món hi ha mil milions de fumadors i 240 milions de persones que abusen de l’alcohol. Les conseqüències de consumir alcohol i tabac podrien ser més negatives que les ocasionades per drogues il·legals. Tal com ha declarat West: “El que més sorprèn és veure fins a quin punt les drogues legals provoquen més danys a la societat que les il·legals”.

Un estudi a nivell mundial

Gowing i West van recopilar dades ofertes per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Oficina de Nacions Unides sobre Drogues i Delictes (UNODC, segons les seves sigles en anglès) i l’Institut de Recerca sobre el Joc d’Alberta (Gambling Research Institute). Les seves estadístiques es van comparar amb publicacions recents sobre l’epidemiologia global de les conductes addictives. 

Consum de l’alcohol al món

El 4,9% de la població adulta del món pateix trastorns associats al consum de l’alcohol (el 7,8% dels homes i l’1,5% de les dones). L’informe estima que l’impacte de l’alcohol respecte de la discapacitat és més del triple que el produït per les drogues il·legals. Les persones que més beuen al món estan a Europa oriental, on consumeixen, de mitjana, 14 litres d’alcohol per persona cada any. Les persones d’Europa del nord les segueixen de prop, mentre que a Àsia central, del sud i occidental es consumeixen 1,89 litres d’alcohol l’any.

Consum de tabac al món

S’estima que el 22,5% dels adults al món fumen (el 32,0% dels homes i el 7,0% de les dones). Aproximadament l’11% de les morts d’homes i el 6% de les morts de dones l’any són causades pel tabac. L’hàbit de fumar està més estès a Europa oriental i la regió d’Oceania (el 30% dels adults fumen) i Europa occidental (el 20% dels adults fumen). El cànnabis és la “droga psicoactiva no autoritzada” més freqüent, amb un consum del 3,5% a nivell mundial.

Altres drogues

Els investigadors van indicar que aconseguir estadístiques fiables sobre el consum de drogues il·legals és molt més difícil, però estimen que aproximadament 15 milions de persones arreu del món s’injecten drogues il·legals com ara heroïna. A Amèrica del Nord, Amèrica central i el Carib és on més es consumeixen drogues que s’injecten i la taxa més baixa es troba al nord d’Europa.


Text elaborat amb la supervisió científica de l’Àrea Assistencial d’Adeslas

On s’ha publicat aquesta notícia?

Research Gate

Societat Científica Espanyola d’Estudis sobre l’Alcohol​