Inicia
SegurCaixa Adelas

Les malalties cròniques poden afavorir la solitud

 

Investigadors de personalitat, envelliment i salut de la Universitat de Concordia, a Mont-real (Canadà), defensen que l'aparició de la malaltia crònica augmenta el risc de sensació de solitud en els malalts, fins i tot en aquells que han tingut una parella estable des de fa 50 anys o més. Meaghan Barlow, autora principal de l'estudi, ha declarat: "Ens va sorprendre la quantitat d'estudis que examinaven si les persones que estan soles són més propenses a emmalaltir. No obstant això, cap d'aquests estudis va fer la pregunta oposada: Les persones malaltes se senten soles?".

Com s'ha fet l'estudi?

Barlow i la seva col·lega Sarah Liu, coautora de l'estudi, van mesurar els canvis en la solitud entre els anys 2004 i 2012 en una mostra de 121 adults que tenien generalment més de 70 anys. L'estudi el va supervisar Carsten Wrosch, que té una càtedra de recerca en l'envelliment i la salut a Concordia.

Positivitat versus solitud

Segons les xifres proporcionades, el fet de tenir un enfocament positiu davant d'una situació difícil de salut i no culpar-se a si mateix per patir una malaltia prevé els sentiments de solitud, ja que ajuda a mantenir la motivació per a la participació social i prevé els símptomes depressius. "Posar fi a la socialització només contribueix a una espiral descendent. La qualitat dels vincles socials desenvolupa un paper important a l'hora d'enfrontar-se als efectes d'una malaltia greu. Tenir parella pot no ser suficient", explica Barlow.

Envellir i continuar participant

Donat que els efectes psicològics negatius associats a una malaltia poden ser compensats amb un augment en l'activitat estimulant, i donat que la població està envellint, els autors de l'estudi defensen que seria important que es prenguessin iniciatives perquè la gent gran trobi motivació per continuar participant a la societat.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?​


Universitat de Concordia, a Mont-real