Inicia
SegurCaixa Adelas

Les noves tecnologies tenen efectes negatius en els més petits

 

Cap pantalla abans dels 18 mesos

Tal com recull l'Acadèmia Americana de Pediatria en l'última actualització de l'informe sobre l'ús de tecnologies en menors de dos anys, la televisió o l'ús de pantalles tàctils i aplicacions a edats tan primerenques podrien tenir efectes negatius en els petits i l'evidència sobre els beneficis d'aquests dispositius a aquestes edats és limitada.

 

Els adults han de prendre mesures

En paraules de Jaime García Aguado, pediatre d'atenció primària i membre del grup Prevenció en la Infància i l'adolescència (Previnfad) de l'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària (AEPap), "és cabdal la interacció dels adults amb la criatura mentre utilitza aquests dispositius, ja que hi continua havent proves sobre els riscos de l'ús excessiu dels mitjans digitals, com ara l'augment del sedentarisme i de l'índex de massa corporal (IMC), la disminució de les hores de son i l'alteració en el desenvolupament cognitiu, social o emocional, entre d'altres".

Entre les recomanacions que recull l'informe destaca la que afirma que els menors de 18 mesos no han d'estar exposats a pantalles, excepte les de vídeoxat (Skype, FaceTime) per a les relacions amb familiars a distància. Entre els 18 i els 24 mesos hi ha la porta oberta a fer servir pantalles, sempre que sigui amb programes o aplicacions de bona qualitat i de manera compartida amb els pares, mai en solitari. Entre els 2 i els 5 anys, García Aguado recorda que, "sempre que sigui sota control patern, que es limiti el temps d'ús màxim a una hora diària i que la tecnologia es faci servir com a eina per a l'aprenentatge i el desenvolupament de les criatures, no hi hauria d'haver cap problema".

 

Les pantalles no són per a l'estiu

Els experts de l'AEPap proposen combatre l'ús excessiu de pantalles i incentivar la lectura durant el període de vacances. En paraules de García Aguado, "està demostrat que llegir en veu alta és eficaç per millorar el llenguatge, l'alfabetització, la imaginació i el desenvolupament cognitiu dels infants, i a més, serveix per crear llaços afectius i aporta beneficis en el funcionament psicosocial dels pares". A més, per promoure un ús adequat de les pantalles entre els més petits, l'associació ha elaborat juntament amb la Policia Nacional i la Societat Espanyola de Pediatria Social (SEPS) un decàleg de consells per a una bona salut digital; d'altra, al web Família i Salut inclouen tota mena d'informació i consells sobre el tema.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin