Inicia
SegurCaixa Adelas

Les patates protegeixen contra el càncer d’estómac?

 

Un grup de científics de la Universitat de Zhejiang ha recollit dades de diverses recerques amb la finalitat de demostrar la influència de la dieta sobre les probabilitats de patir càncer d'estómac. D'acord amb les seves dades, les verdures blanques (coliflor, cabdell o ceba, com també les patates), la fruita i la vitamina C ajuden a prevenir el càncer gàstric. El càncer gàstric és el quart càncer més comú en els homes i el cinquè en les dones d'arreu del món, i suposa gairebé el 10 % de les morts per càncer.

Com s'ha fet l'estudi?

Els investigadors han recollit dades de 76 estudis, on han participat un total de 6,3 milions de persones de molts països, a les quals s'ha fet un seguiment durant una mitjana d'11,4 anys. Trenta-set dels estudis es van fer a Europa, onze als EUA, 21 al Japó, quatre a la Xina i tres a Corea. Els investigadors van combinar els estudis mirant el mateix aliment o tipus d'aliments per donar un resultat global.

Les verdures blanques s'associen a un 33% menys de risc

D'acord amb les dades, un consum elevat de fruita s'associava a un 7 % de reducció de risc de patir càncer d'estómac i el consum habitual de verdura blanca a una reducció del 33 %. Pel contrari, una dieta rica en vegetals confitats, carn processada (com ara salsitxes o hamburgueses), menjars salats i alcohol, s'associava a un risc més gran.

Anàlisi del treball

Aquest treball té molts punts forts, com ara l'important nombre d'estudis de qualitat que s'han revisat, la gran mida de la mostra i els extensos anàlisis fets per tipus d'aliment individual. No obstant això, per afirmar amb contundència que "les patates protegeixen contra el càncer d'estómac" caldria dur a terme estudis específics que relacionessin aquest aliment concret amb la patologia i establir en quina quantitat s'ha de consumir i de quina manera s'ha de cuinar. No obstant això, la feina té un gran valor, ja que confirma la importància de seguir una dieta sana per prevenir el càncer d'estómac.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat la notícia?

European Journal of Cancer​


 

Millora la salut i la qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cura que t'interessin