Inicia
SegurCaixa Adelas

Les persones amb diabetis no senten els símptomes de l’infart de la mateixa manera

 

Un equip d'investigadors de la University College de Londres (UCL) ha descobert que les persones amb diabetis no perceben de la mateixa manera els símptomes habituals relacionats amb un infart, com ara el dolor al pit. Aquesta circumstància podria explicar l'alta mortalitat dels atacs cardíacs entre aquests pacients. Cal recordar que les persones amb diabetis presenten fins a tres vegades més probabilitats de morir per patologies cardíaques que la població general, i fins a sis vegades més de probabilitats de patir un infart.

 

Com s'ha fet l'estudi?

A l'estudi, en el qual ha participat Melvyn Mark Jones, del Departament de Recerca d'Atenció Primària i Salut de la Població de la UCL, hi han participat 39 adults amb diabetis que havien patit un infart agut de miocardi. La majoria eren homes de raça blanca, amb diabetis del tipus 2, i tenien una edat compresa entre els 40 i els 90 anys. Gairebé tots van admetre que havien sentit un dolor lleuger al pit, no tan agut com s'imaginaven que havia de ser el que produeix un infart.

 

La diabetis també causa danys als nervis

Tal com afirmen els autors de l'estudi, la diabetis és una malaltia que, a llarg termini, fa malbé molts òrgans, com ara el cor o els nervis. Així, pot ser que les sensacions de qui pateix diabetis quedin atenuades i, per tant, que senti menys dolor quan el subministrament de sang es talla i es produeix la pressió sobre el cor, precedent a un infart.

 

"Això no pot ser un infart"

Encara que gairebé tots els participants van experimentar dolor al pit, sovint no va ser un símptoma que els cridés l'atenció. Com que aquesta molèstia no coincidia amb el que ells entenien que havia de ser un "atac de cor", van considerar que es tractava d'un efecte secundari dels medicaments o símptomes d'una indigestió. Aquesta falta de consciència del que està passant pot fer que el pacient diabètic no consideri important els símptomes i trigui a buscar assistència, fet que pot causar un desenllaç tràgic.

 

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas​

On s'ha publicat aquesta notícia?

BMJ Open

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin