Inicia
SegurCaixa Adelas

Les restriccions alimentàries afecten el metabolisme

 

Sota la direcció de Karolien De Bosscher, professora de la Universitat de Gant-VIB, a Bèlgica, un equip d'investigadors belgues ha estudiat els mecanismes biològics s'activen per adaptar l'organisme a llargs períodes de dejú.

La clau es troba en tres proteïnes

Segons els seus resultats, la manca d'aliments afavoreix la producció de tres proteïnes: una que detecta el cortisol (l'hormona de l'estrès), una altra que reconeix els nivells d'àcids grassos (fonts d'energia fonamentals) i una tercera, coneguda com AMPK, que identifica l'energia cel·lular. Els científics reconeixen que l'augment de nivells de l'hormona AMPK en els períodes de dejú ha estat totalment inesperada.

El paper de l'AMPK

Tal com explica Karolien De Bosscher, aquesta proteïna es troba fora i dins del nucli de la cèl·lula, en un complex amb les altres dues proteïnes, estimulant gens metabòlics encarregats de modificar enzims que s'ocupen del metabolisme del sucre i el greix. Els científics que han participat a l'estudi afirmen que aquest descobriment pot millorar l'eficàcia en el tractament de malalties metabòliques.

Sobre els trastorns metabòlics

Per obtenir energia, l'organisme ha de metabolitzar els aliments que ingereix. Al sistema digestiu hi ha substàncies químiques encarregades de proveir d'energia l'organisme. Aquesta energia es pot fer servir o emmagatzemar en diverses parts de l'organisme com ara els músculs, el fetge o el greix corporal. Els trastorns metabòlics apareixen quan aquest procés es veu alterat a causa de reaccions químiques anormals. La diabetis és un exemple de trastorn metabòlic.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Oxford journals​


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin