Inicia
SegurCaixa Adelas

Les rutines de la infància preveuen l’obesitat

 

L'epidemiòloga Sarah Anderson, experta en prevenció de l'obesitat infantil de la Universitat de l'estat d'Ohio, ha dut a terme un estudi per determinar si el fet de seguir uns horaris estructurats durant la infància repercuteix sobre la salut de la criatura. "Aquest estudi proporciona evidències que les rutines per als infants en edat preescolar estan associades a un desenvolupament saludable i que podrien reduir la probabilitat de patir obesitat quan fossin més grans", explica Anderson. Aquesta investigació és la primera que determina una relació entre les rutines en edat primerenca i l'autoregulació emocional (la capacitat de controlar comportaments, emocions i pensaments), i també l'associació potencial amb problemes de pes durant els anys previs a l'adolescència.

 

Com s'ha fet l'estudi?

La investigació ha agafat dades de 10.955 infants nascuts al Regne Unit del setembre del 2000 al gener del 2002, provinents d'un estudi a llarg termini (Millennium Cohort Study). Els investigadors han avaluat tres rutines domèstiques quan els infants tenien 3 anys d'edat: la regularitat d'horaris d'anar a dormir, la regularitat d'horaris dels àpats i si els pares els limitaven l'ús de pantalles a una hora diària o menys. Més endavant, s'han comparat les dades amb els informes de les criatures que els pares havien presentat amb relació a la seva autoregulació emocional. Per acabar, l'equip d'Anderson ha investigat quin impacte tenien les rutines i l'autoregulació emocional sobre l'obesitat de les criatures als 11 anys, definida segons criteris internacionals (el criteri dels Estats Units per a l'obesitat infantil és més estricte i hauria inclòs més nens).

 

Cal respectar els horaris per tenir més bona salut

A l'edat de 3 anys, el 41 % dels infants estudiats tenia uns horaris regulars per anar-se'n a dormir, el 47 % sempre tenia horaris regulars per als àpats i el 23 % tenia limitat el temps que podia dedicar a veure la televisió o jugar a videojocs a una hora diària o menys; d'altra banda, als 11 anys, aproximadament el 6 % d'aquests infants eren obesos. Els resultats van revelar que el fet de mantenir les tres rutines esmentades estava associat a una autoregulació emocional millor, una mesura que es basava en les respostes dels pares a preguntes com ara en quina facilitat la criatura es frustra o s'altera. Els infants amb més desregulació emocional tenien més probabilitats de ser obesos quan creixessin. Anderson i els seus companys també es van adonar que l'absència d'una hora regular per anar-se'n a dormir era un predictor independent de l'obesitat als 11 anys. El risc d'obesitat augmentava fins i tot quan els nens anaven a dormir sovint en una hora regular, en comptes de fer-ho "sempre".

 

La conciliació: clau per establir horaris regulars

Tot i que caldria fer més estudis per demostrar que les rutines a la infància prevenen l'obesitat, "de ben segur que recomanar rutines regulars per a l'hora d'anar-se'n a dormir no pot causar cap dany i, a més, pot ajudar els infants a regular millor les emocions", diu Anderson. Això no obstant, les pressions familiars, com els horaris dels pares, per exemple, no sempre permeten que hi hagi consistència en aquest tema. Com a societat, hem de valorar què podem fer per facilitar que els pares interactuïn amb els fills per beneficiar tant la seva salut com la dels menors", indica Anderson.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia? 

Universitat de l’estat d’Ohio​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin