Inicia
SegurCaixa Adelas

Les saunes són cardiosaludables

 

​Seguir pautes d'estil de vida cardiosaludables és fonamental per reduir riscos vasculars ja que, en la majoria dels casos, aquestes malalties es manifesten de manera sobtada, sense avisar. Diversos estudis assenyalen que les saunes milloren la ventilació pulmonar i la funció endotelial, alhora que redueixen les arítmies. Un nou treball, fet pel doctor Jari A. Laukkanen, de la Universitat de l'Est de Finlàndia (Kuopio) confirma els beneficis de les saunes.

Com s'ha fet l'estudi?

L'equip de Laukkanen ha recopilat dades de 2.315 homes de mitjana edat (entre els 42 i els 60 anys) assidus de les saunes, fent-los un seguiment mitjà de 21 anys. Els participants s'han dividit en tres grups, segons la freqüència setmanal de les sessions de sauna: una vegada, dues o tres vegades i entre quatre i set vegades.

Com més, millor

Després de considerar altres factors de risc com el consum d'alcohol i tabac, l'índex de massa corporal, la pressió arterial, el colesterol i les malalties cròniques, els investigadors han observat que el risc de patir una mort sobtada cardíaca és un 22% inferior entre els qui fan dues o tres sessions de sauna a la setmana, i un 63% més baix entre els qui en fan de quatre a set sessions. A més, els casos de mort per malaltia cardiovascular també són un 50% inferiors per als qui van a la sauna entre quatre i set vegades a la setmana i un 27% inferiors per als qui hi van entre dues i tres vegades a la setmana, respecte dels qui només ho fan una vegada a la setmana.

Validesa científica de l'estudi

Malgrat que les dades semblin molt contundents, els investigadors afirmen que caldria observar els resultats en altres poblacions fora de Finlàndia ja que, en aquest país, bona part de la població té el costum d'anar a les saunes. També apunten la conveniència d'observar-ne els beneficis entre les dones, ja que per aquest estudi només s'han recollit dades d'homes.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

JAMA of Internal Medicine