Inicia
SegurCaixa Adelas

Les migdiades ajuden a combatre la hipertensió

 

L'autor de l'estudi, Manolis Kallistratos, cardiòleg a l'Asklepieion Voula General Hospital d'Atenes, Grècia, durant l'últim Congrés de l'European Society of Cardiology, va declarar: "A causa de la intensa jornada diària, fer migdiada avui és més un privilegi que un hàbit. No obstant això, és important preguntar-se si la migdiada és només un costum o també un benefici".

Com s'ha fet la recerca?

A l'estudi van participar 386 pacients hipertensos (200 homes i 186 dones) amb una mitjana d'edat de 61,4 anys. A tots se'ls va fer un seguiment sobre el temps que dormien al migdia, els nivells d'hipertensió diastòlica i sistòlica durant 24 hores, velocitat de l'ona de pols, hàbits de vida, índex de massa corporal (IMC) i una ecocardiografia completa, que incloïa el mesurament de la rigidesa en l'aorta i de la mida del ventricle esquerre. Els investigadors també van considerar altres factors, com ara l'edat, el sexe, el consum de tabac, la sal, l'alcohol i el cafè, i també el nivell d'exercici que feien els participants.

Fins a un 10% menys de risc cardiovascular

Segons els resultats, la pressió sistòlica dels pacients que feien migdiada va ser un 4% menor quan estaven desperts (5 mmHg) i un 6% menor (7 mmHg) durant la nit, que la dels pacients que no en feien. "Cal dir que una reducció de 2 mmHg en la pressió arterial sistòlica pot reduir el risc d'episodis cardiovasculars fins a un 10%". Els investigadors també van descobrir que el pols dels qui dormien al migdia va ser un 11% més baix i que el diàmetre del seu ventricle era un 5% més petit. "Els descobriments suggereixen que els qui dormen al migdia tenen menys danys ocasionats per la pressió arterial alta a les artèries i el cor", va declarar Kallistratos.

Migdiades més llargues, més beneficis

D'acord amb les dades, els pacients que van fer migdiades de 60 minuts van registrar una pressió sistòlica ambulatòria menor que els que van descansar 17 minuts menys. Tal com resumeix l'autor de l'estudi: "La migdiada al migdia s'associa a menor pressió arterial durant un període de 24 hores, més reducció de la pressió durant el descans a la nit i menys dany a les artèries i el cor. A més, com més llarga és la migdiada, menors són els nivells de pressió arterial sistòlica i, probablement, es necessitaran menys medicaments per controlar la tensió".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Science Daily​