Inicia
SegurCaixa Adelas

Les migdiades afavoreixen la memòria dels bebès

 

D'acord amb els resultats d'un estudi dut a terme de manera conjunta per investigadors de la Universitat de Sheffield (Regne Unit) i la Universitat de Ruhr Bochum (Alemanya), les migdiades diürnes dels bebès afavoreixen la consolidació de la memòria; són fonamentals per retenir fets, esdeveniments i coneixement.

Com s'ha fet l'estudi?

Els investigadors van posar a prova la capacitat de 216 bebès sans de 6 a 12 mesos per recordar habilitats apreses recentment. Per dur a terme l'estudi, l'equip va ensenyar als petits a moure i manipular un titella de mà, i els van proposar fer aquesta mateixa activitat al cap de 4 i 24 hores. Els nens que no havien fet la migdiada després d'aprendre el funcionament del titella semblava que no recordaven res del que se'ls havia explicat, mentre que els que havien fet una migdiada d'almenys 30 minuts en les 4 hores posteriors a l'explicació, mostraven que havien après a manipular el titella, fins i tot 24 hores després d'haver rebut els coneixements. Les migdiades inferiors a 30 minuts van demostrar ser insuficients perquè els bebès consolidessin els coneixements i també perquè els mantinguessin a llarg termini.

Més receptius abans de dormir

La investigadora Jane Herbert, del departament de Psicologia de la Universitat de Sheffield, ha declarat: "Fins ara, pensàvem que el millor moment perquè els nens aprenguessin una cosa era quan estaven desperts, més que no pas quan començaven a estar cansats. No obstant això, els resultats mostren que les activitats que es fan just abans que els bebès facin la migdiada poden ser particularment valuoses i ben recordades.

L'hora del conte és important

Els autors de l'estudi aconsellen a pares i educadors que privilegiïn la lectura i l'aprenentatge de paraules abans que els nens se'n vagin a dormir. El grup de treball té previst investigar si el son no només augmenta la quantitat de coses que recorden els bebès, sinó també la qualitat de la memòria, és a dir, com es fan servir els records.

Beneficis per als adults

Recerques prèvies han demostrat els enormes avantatges que pot tenir el son sobre les habilitats de memòria per a adults, ja que ajuda a resoldre problemes que es plantegen i, també, a aplicar els coneixements existents a noves tasques.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Universitat de Sheffield​