Inicia
SegurCaixa Adelas

Les tauletes causen dolor de cervicals

 

Alguns treballs previs sobre l'ús de les noves tecnologies suggereixen que de vegades els dispositius electrònics estan associats a una activació superior dels músculs extensors del coll, fet que afavoreix el cansament i l'aparició de dolor. Un nou estudi, fet per un grup d'investigadors de la Universitat Estatal de Washington, ha estat el primer que ha analitzat si aquest risc varia en funció del tipus de dispositiu, la postura que s'adopta, l'activitat que s'hi fa i les característiques físiques dels usuaris.

 

Com s'ha fet l'estudi?

L'objectiu de l'equip de treball ha estat avaluar la biomecànica del sistema cap-coll mentre es fan servir les tauletes. Els científics han tingut en compte una variable fisiològica rellevant, l'exigència del pes del cap sobre els músculs del coll quan es consulta el dispositiu en diverses postures. Els investigadors van fer un seguiment a 33 estudiants i professionals universitaris que feien servir la tauleta cada dia, i els van demanar que les consultessin en postures diferents, mentre llegien o escrivien, de dos a cinc minuts seguits. Els autors van fer radiografies i, a partir d'un model biomecànic, van avaluar l'ergonomia del coll per comprovar si havia quedat danyat.

 

Com més flexió, més dolor

Segons les dades de l'estudi, quan els usuaris estaven tombats o col·locaven el dispositiu sobre la falda, la tensió muscular de les cervicals era entre 3 i 5 vegades superior. Això no obstant, els investigadors no van veure cap diferència substancial pel que fa als resultats associats a l'activitat que hi feien els participants.

 

Projecció de l'estudi

Els resultats obtinguts donen dades quantitatives dels requisits mecànics sobre la musculatura del coll quan es fa servir una tauleta, que són importants per desenvolupar directrius d'ergonomia. Els autors consideren que la posició del coll és clau per evitar que hi apareguin molèsties a llarg termini, i assenyalen la necessitat de fer més investigacions que analitzin d'una manera específica tant la postura com la freqüència d'ús d'aquests dispositius.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Ergonomics