Inicia
SegurCaixa Adelas

Els accidents cardiovasculars i la depressió

 

L'abril d'enguany, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat informació actualitzada sobre la depressió. Segons les dades, aquest problema que afecta 350 milions de persones al món és la causa mundial principal de discapacitat i contribueix d'una manera molt important a la càrrega mundial general de morbiditat. Un equip de recerca de la Universitat de Copenhaguen, Dinamarca, ha associat l'ictus a la depressió i assegura que durant els tres primers mesos després d'un accident cerebrovascular el risc de depressió és vuit vegades més gran que el de la població general.

Com s'ha fet l'estudi?

Amb l'objectiu de comprovar si els factors de risc de depressió augmenten entre les persones que han patit un vessament cerebral i si la depressió té incidència en la mortalitat, els investigadors van consultar dades de set registres danesos. Segons les conclusions obtingudes, el 25,4 % dels 135.417 pacients que havien patit un accident cerebrovascular presentaven depressió en els dos anys posteriors. A més, la depressió es va ser diagnosticada durant els tres primers mesos després de l'ictus en més del 50 % dels casos. El grup de control, format per 145.499 persones que no havien patit cap accident cerebrovascular, va presentar 11.330 casos de depressió (el 7,8 %) durant els dos anys següents a la inclusió a l'estudi, menys del 25 % dels quals es van diagnosticar en els tres primers mesos.

Un risc vuit vegades més gran

Les dades van revelar que el risc de depressió era vuit vegades més gran durant els tres primers mesos després de l'accident cerebrovascular, que en la població general. També van constatar que el risc augmentava depenent de la gravetat de l'ictus, en dones, en pacients d'edat més avançada, en persones que viuen soles, en les que tenien un nivell educatiu menor, entre els malalts de diabetis i els que presentaven antecedents previs d'un altre quadre depressiu. El risc de mortalitat amb un trastorn depressiu era alt en tots dos grups de participants.

L'opinió de l'expert

D'acord amb els autors de l'estudi, el trastorn depressiu és freqüent en pacients que han patit un accident cerebrovascular durant el primer any després del diagnòstic; els que han tingut depressió abans o pateixen un vessament cerebral sever presenten un risc més gran. Els metges han de tenir això en compte, ja que la depressió posterior pot estar relacionada amb un gran nombre de morts.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Archives of General Psychiatry​​

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin