Inicia
SegurCaixa Adelas

Els adults espanyols mengen poc peix blau

 

Aquestes dades s'han extret de l'"Enquesta de consum de peix blau a Espanya 2015", un treball epidemiològic dut a terme per la Fundació Espanyola del Cor (FEC), on hi han participat 2.000 persones. Sobre el consum d'aquest aliment entre els adults espanyols, Leandro Plaza, president de la FEC, ha declarat: "És un percentatge molt baix, tenint en compte que el peix i, concretament, el peix blau és un element essencial en la nostra dieta mediterrània. Se sap que la dieta mediterrània influeix en gran part en la menor mortalitat per malaltia cardiovascular a Espanya respecte d'altres països, i un dels pilars d'aquesta dieta és el peix".

Protector davant de la malaltia cardiovascular

Tot i que la patologia cardiovascular a Espanya continua sent la primera causa de mort (30,09 % del total de defuncions), la xifra mitjana europea de mortalitat per aquest motiu és d'un 46 % i, en alguns països, arriba fins al 65 %. Tal com explica María Elisa Calle, coordinadora de PASFEC (el Programa d'Alimentació i Salut de la FEC) i professora de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat Complutense de Madrid, "és a partir dels 40 anys quan comença a augmentar el risc de cardiopatia isquèmica, i segons l'estudi de Framingham, és el moment en què es comencen a afegir les dades d'edat a les fórmules de càlcul de risc. Això passa principalment en els homes, i en la dona el risc s'inicia cap als 50 anys, quan comença a baixar la protecció pels estrògens".

Beneficis demostrats

Un estudi de la Universitat de Pittsburg (EUA) demostra que els homes japonesos de mitjana edat pateixen menor incidència de calcificació arterial que els nord-americans, precisament per les seves diferències en el consum de peix blau. Els esquimals i els japonesos presenten les menors taxes d'incidència de cardiopatia isquèmica perquè la seva dieta es basa en el peix fresc.

Consumir peix 4 vegades a la setmana

La dieta mediterrània recomana que es consumeixin cap a quatre racions de peix a la setmana, dues de les quals haurien de ser de peix blau, ja que, com que té més greix, conté més concentració d'àcids poliinsaturats omega-3. De fet, el peix és l'únic animal que té dos d'aquests àcids tan importants en la seva forma biològica activa: l'àcid docosahexaenoic (DHA) i l'àcid eicosapentaenoic (EPA).

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Fundació Espanyola del Cor


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​