Inicia
SegurCaixa Adelas

Els aliments de la dieta mediterrània que cuiden més el colon

 

El càncer colorectal, que es desenvolupa a partir de pòlips intestinals, s'ha relacionat amb una dieta baixa en fibra i amb una presència important de carn vermella, alcohol i aliments molt calòrics. Encara que la dieta mediterrània s'ha associat amb taxes de càncer colorectal més baixes, fins ara no estava clar quins elements de la dieta eren els més beneficiosos. D'acord amb un nou estudi, que es va presentar durant el 19è Congrés Mundial sobre el Càncer Gastrointestinal (ESMO), per millorar els beneficis de la dieta mediterrània sobre el colon és important augmentar la ingesta de peix i fruita i, alhora, reduir el consum de refrescos. En paraules de la doctora Naomi Fliss Isakov, del Centre Mèdic de Tel-Aviv, autora de l'estudi, "hem descobert que, en comparació amb les persones que no seguien cap d'aquestes tres indicacions, les que sí que en complien com a mínim una reduïen un 30 % el risc de lesions colorectals precanceroses avançades. A més, entre les persones que seguien les tres opcions, els beneficis se sumaven i el risc es reduïa un 86 %.

 

Com s'ha fet l'estudi?

A partir de qüestionaris diatètics de 808 persones que es van sotmetre a proves de detecció o colonoscòpies de diagnòstic, l'equip de recerca va recollir dades molt precises sobre la salut i l'alimentació dels participants. Tots els subjectes tenien entre 40 i 70 anys i un risc baix de patir càncer colorectal. L'adhesió a determinats aliments de la dieta mediterrània es va definir com el consum superior a la mitjana de fruita, verdura i llegum, fruita seca i llavors, grans sencers, peix i aus de corral i una proporció elevada d'àcids grassos monoinsaturats a més del consum per sota de la mitjana de carn vermella, alcohol i refrescos.

 

Com més aliments saludables, menys pòlips

Després d'ajustar les dades per tenir en compte altres factors de risc de càncer colorectal, incloent-hi altres components dietètics, els investigadors van concloure que la millor combinació per reduir les probabilitats de pòlips colorectals avançats era consumir una quantitat elevada de fruita i peix juntament amb un nombre reduït de refrescos. Respecte dels subjectes que havien presentat colonoscòpies no problemàtiques, els que tenien pòlips avançats consumien menys aliments de la dieta mediterrània especialment beneficiosos (peix i fruita). També van constatar que els que seguien de dues a tres pautes especialment beneficioses, en comparació amb els que no en seguien cap, tenien la meitat de probabilitats de patir pòlips avançats. L'autora de l'estudi sosté que "el pas següent serà veure si la dieta mediterrània està vinculada a un risc més baix de càncer colorectal entre els grups de risc elevat".

 

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

European Society for Medical Oncology


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin