Inicia
SegurCaixa Adelas

Els analgèsics i la pèrdua d’audició en les dones

 

Aproximadament dues de cada tres dones més grans de 60 anys als Estats Units presenten cert grau de pèrdua auditiva. Un equip d'investigadors de l'Hospital de dones de Brigham, Boston (Massachusetts), ha estudiat les dades del Nurses' Health Study (NHS), amb l'objectiu d'esbrinar si l'ús d'analgèsics té relació amb aquests problemes d'audició. D'acord amb les seves conclusions, l'ús prolongat de medicaments sense recepta per alleujar el dolor, incloent-hi l'ibuprofè o el paracetamol, s'associa amb un risc més gran de pèrdua auditiva. Aquest estudi s'afegeix a un nombre creixent d'evidències que vinculen l'ús d'antiinflamatoris no esteroïdals (AINE) o paracetamol amb la pèrdua auditiva per causes desconegudes. Tal com ha declarat Gary Curhan, autor principal de l'estudi, "La pèrdua auditiva és extremadament comuna als Estats Units i pot tenir un profund impacte en la qualitat de vida. Trobar factors de risc modificables ens podria ajudar a identificar formes de reduir el risc abans que comenci la pèrdua auditiva i de disminuir la progressió en las que ja mostren pèrdua de l'audició".


Com s'ha fet l'estudi?

L'equip de recerca va examinar les dades de més de 54.000 dones d'entre 48 i 73 anys, inscrites a l'NHS. Van analitzar el seu consum d'aspirina, ibuprofè i paracetamol, i la pèrdua auditiva autoinformada. Els resultats revelen que el consum prolongat d'ibuprofè o paracetamol estava associat a un increment del risc de pèrdua auditiva. No obstant això, tot i que la pèrdua auditiva és un efecte secundari conegut del consum d'altes dosis d'aspirina, l'equip no va trobar una associació significativa entre la pèrdua auditiva i un consum habitual d'aquest fàrmac; potser perquè aquestes dosis elevades s'han tornat estranyes en les dues darreres dècades.


Els analgèsics podrien causar el 5,5 % de casos de pèrdua auditiva

En paraules de Curhan: "Tot i que el risc de pèrdua auditiva associat a l'ús d'analgèsics va ser modest, donat que aquests medicaments es fan servir sovint, fins i tot aquest petit augment de risc podria tenir implicacions importants per a la salut. Suposant causalitat, això voldria dir que aproximadament el 5,5 % de la pèrdua d'audició que ocorre en aquestes dones es podria originar en l'ús d'ibuprofè o paracetamol". Els autors de l'estudi afirmen que les dades de l'NHS es limiten a les dones blanques més grans de 60 anys. Així, per obtenir resultats més concloents i entendre millor la connexió entre la pèrdua auditiva i l'ús de l'analgèsic, caldria dur a terme una recerca en grups més grans i entre poblacions de races diferents. L'equip ha publicat prèviament descobriments que indiquen que l'ús més freqüent d'AINE i paracetamol està associat a un risc més alt de pèrdua auditiva en homes i dones més joves.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Hospital de dones de Brigham​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin