Inicia
SegurCaixa Adelas

Els antibiòtics no curen ni la grip ni el refredat

 

El 18,5 % dels espanyols s'automedica amb antibiòtics per curar-se d'aquests virus: aquesta és la conclusió principal del "III Estudi CinfaSalud" sobre "Percepció i hàbits de la població espanyola a l'entorn del refredat i la grip", elaborat per Cinfa i que té l'aval de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN).

Com s'ha fet l'informe?

Les conclusions s'han obtingut després de dur a terme un qüestionari on-line sobre una mostra representativa de més de 3.000 dones i homes del nostre país, d'entre 18 i 64 anys. Segons les dades, el 75 % dels participants afirma que pateix alguna d'aquestes afeccions almenys una vegada l'any; fins i tot, un de cada cinc espanyols (20,6 %) assegura que les pateix tres vegades l'any o més.

Abusar dels antibiòtics en minva l'eficàcia

Tal com afirma José Antonio Quintano, coordinador del Grup de Treball de Respiratori de SEMERGEN, "A més que els antibiòtics no serveixen per tractar aquestes infeccions, de caràcter víric i no bacterià, el fet d'utilitzar-los sense indicació mèdica, de manera incorrecta i amb certa freqüència fa que el nostre organisme s'hi faci resistent. Com a conseqüència, quan realment els necessitem per tractar alguna malaltia, podrien no tenir cap efecte".

Prevenció adequada contra els virus

Els experts de SEMERGEN han publicat un decàleg per prevenir i alleujar els símptomes del refredat i la grip:

1. Descansar tant com es pugui per permetre que l'organisme recuperi forces, especialment si es presenta febre.

2. Evitar el fred, la humitat, els canvis bruscos de temperatura i les begudes gaire fredes, ja que els virus es propaguen millor en baixes temperatures.

3. Rentar-se les mans sovint, amb aigua i sabó durant almenys quinze segons i rentar les superfícies de la casa amb productes antibacterians.

4. Incloure a la dieta fruita i verdura, ja que són font de vitamines i minerals que ajuden a desenvolupar defenses i afavoreixen la recuperació.

5. Beure líquids per eliminar la mucositat, prevenir la deshidratació i alleujar el mal de coll. Evitar les sopes massa calentes i les begudes alcohòliques. Tenir en compte també que els lactis poden produir mucositat.

6. Deixar de fumar i evitar els ambients amb fum. El tabac irrita encara més el coll i les mucoses.

7. Fer aspiracions d'aigua amb sal o bafs d'eucaliptus. Rentar el nas als infants amb sèrum fisiològic abans de menjar i d'anar a dormir.

8. Fer gàrgares d'aigua calenta amb llimona i mel. La seva acció emulgent calma el mal de coll.

9. Consultar el professional sanitari i evitar l'automedicació.

10. No recórrer als antibiòtics, no són efectius contra el refredat i la grip, ja que estan causats per virus i no per bacteris. Fer-los servir de manera incorrecta o sovint pot fer que l'organisme s'hi faci resistent.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Cinfa


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin