Inicia
SegurCaixa Adelas

Els beneficis de la “copeta de vi”, a judici

 

Tot i que alguns estudis asseguren que consumir alcohol en petites quantitats té beneficis per a la salut, un nou treball elaborat a Espanya ho desmenteix.

Encara que el consum d'alcohol és una de les principals causes de malaltia, discapacitat i mort de la població, algunes investigacions epidemiològiques, portades a terme principalment en països anglosaxons, argumentaven que consumir una o dues copes de begudes alcohòliques al dia s'associava a menys mortalitat, ja que reduïa les morts per malaltia cardiovascular. No obstant això, com revela una investigació nova i rigorosa, liderada des de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), en la qual també han participat el CIBERESP i l'IMDEA d'Alimentació, consumir alcohol de forma moderada no presenta beneficis sobre la salut.

A què es deu aquest canvi de conclusions?

Els investigadors espanyols van partir de la base que els estudis previs podien tenir problemes metodològics. En el seu treball van recollir dades sobre el consum d'alcohol de 3.045 persones més grans de 60 anys representatives de la població espanyola. Aquestes dades estaven relacionades amb estils de vida, malalties i limitacions funcionals dels participants. L'estudi va començar durant el període 2008-2010 i va seguir els participants fins al 2017 per identificar quines morts hi havia hagut des del principi de l'estudi.

El consum moderat d'alcohol no influeix en la mortalitat

Segons els autors, quan les anàlisis van considerar el consum d'alcohol al llarg de la vida per evitar biaixos de selecció, no es van trobar diferències en la mortalitat entre els participants que no bevien res i els que bevien quantitats moderades d'alcohol (fins a tres copes al dia els homes i fins a dues copes al dia, les dones). No obstant això, sí que van observar que els participants que en bevien quantitats més grans, presentaven el doble de mortalitat que els que no en bevien. Quan es van investigar només les persones sense limitacions funcionals, per reduir la causalitat contrària, la mortalitat augmentava un 12 % per cada copa diària d'alcohol.

Alcohol: millor que no

D'acord amb els nous resultats, no hi ha cap benefici sobre la mortalitat derivat de consumir quantitats petites i moderades d'alcohol. En paraules de Rosario Ortolá, primera firmant de l'estudi i investigadora de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), "Els professionals sanitaris poden fer servir aquests resultats en la pràctica clínica: no convé recomanar mai als pacients que consumeixin alcohol. I si beuen, no tenen malalties que s'agreugin amb l'alcohol i no prenen medicaments que hi interaccionen, la recomanació ha de ser sempre la mateixa: 'com menys, millor'".

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Universitat Autònoma de Madrid


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin