Inicia
SegurCaixa Adelas

Els esmorzars poc nutritius en la infància perjudiquen el cor

 

Un equip de recerca de l'Institut d'Innovació i Sostenibilitat a la Cadena Agroalimentària (IS-FOOD) de la Universitat Pública de Navarra (UPNA) conclou que la qualitat de l'esmorzar s'associa amb importants factors de risc cardiovascular i metabòlic en infants amb sobrepès (fins i tot en aquells amb bona forma física que practiquen exercici diàriament).

Els esmorzars hipercalòrics, tan dolents com no esmorzar

L'estudi revela que els menors que consumien esmorzars amb pitjor qualitat nutricional i major densitat energètica (entesa com més quantitat de calories per grams d'aliment) presentaven majors nivells de colesterol i d'àcid úric i una major resistència a la insulina. Les dades revelen, a més, que no esmorzar pot augmentar el risc de patir obesitat: "L'esmorzar no només és el primer àpat del dia, sinó que també es pot considerar la més important –assenyala Idoia Labayen, professora del Departament de Ciències de la salut de la Universitat de Navarra–. Malgrat això, molts infants van a l'escola sense esmorzar, i això fa que arribin amb més gana a l'hora de dinar i que puguin ingerir més quantitat de la que els correspondria. L'absència de l'esmorzar ha estat prèviament relacionada amb l'excés de greix i altres trastorns associats, de manera que la promoció de l'esmorzar ja s'està fent servir com a part de l'estratègia en la prevenció de l'obesitat infantil".

L'àpat més important del dia ha de ser de qualitat

"Hem avaluat els hàbits dietètics de l'esmorzar d'un total de 203 escolars de 8 a 12 anys amb excés de pes –indica Idoia Labayen–. Amb aquestes dades, hem observat que un 13 % dels infants no esmorzava cada dia i que els que consumien esmorzars amb pitjor qualitat nutricional i amb més densitat energètica tenien nivells més alts de colesterol i d'àcid úric en sang i una major resistència a la insulina. Precisament, una major densitat energètica de l'esmorzar repercutia negativament en el metabolisme de la glucosa, fins i tot en aquells infants que complien amb les recomanacions diàries d'activitat física: 60 minuts, en intensitat moderada a vigorosa".

Els productes hipercalòrics fora de l'esmorzar

Les investigadores de la UPNA subratllen que els programes d'educació nutricional per millorar la salut cardiovascular i metabòlica de la població infantil haurien de posar el focus en la disminució del consum d'aliments d'alta densitat energètica, com ara "els productes ultraprocessats, molt presents en els esmorzars infantils", afirma Idoia Labayen.

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Universidad Pública de Navarra UPNA


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin