Inicia
SegurCaixa Adelas

Els espais verds són beneficiosos per a la funció cognitiva

 

Els residents de les zones urbanes poden experimentar fatiga cognitiva i no gaires oportunitats de dur a terme una "restauració mental", com a conseqüència de la falta d'accés a la natura. Es creu que els entorns naturals a l'aire lliure són beneficiosos per al funcionament cognitiu, tot i que encara no està clar perquè passa. Un estudi coordinat per ISGlobal i en el qual hi han participat 1.500 persones de Barcelona, Doetinchem (Països Baixos) i Stoke-on-Trent (Regne Unit), ha servit per investigar l'associació a llarg termini entre els espais verds, la funció cognitiva i els possibles mediadors.


Com s'ha fet l'estudi?

En aquest estudi transversal ha han participat adults del projecte "Efecte Positiu per a la Salut de l'Entorn Natural a l'Aire Lliure en Poblacions Típiques en Diverses Regions d'Europa" (PHENOTYPE, pel les sigles en anglès). Els autors van avaluar la distància de l'entorn residencial als espais verds naturals (boscos, per exemple), i també la presència d'espais verds creats de manera artificial a la zona residencial.


Com més distància de les zones verdes, pitjors resultats cognitius

Segons les dades recollides, cada 100 metres d'augment respecte de la distància entre la zona residencial i les zones verdes naturals es va associar a resultats cognitius pitjors. D'acord amb l'estudi, no es van observar variacions per activitat física, interacció social amb veïns, solitud, salut mental o per preocupacions per contaminació atmosfèrica o acústica.


Una investigació en marxa

Encara que els resultats obtinguts deixen clar com n'és, d'important, per a les funcions cognitives estar a prop de la natura, els investigadors encara no poden determinar el perquè d'aquesta associació. Segons l'autora principal de l'estudi, Wilma Zijlema, "no hi ha cap evidència consistent sobre els efectes a llarg termini que els espais verds tenen sobre la salut, tot i que es creu que són beneficiosos per a les capacitats cognitives, com ara l'atenció i la memòria, però no estan clars ni els mecanismes ni el perquè d'aquesta relació". L'investigador d'ISGlobal, Jordi Júlvez, coordinador de l'estudi, assenyala que aquestes troballes "proporcionen alguna indicació que la proximitat a la natura pot beneficiar la funció cognitiva entre els adults", i afegeix que calen més estudis per esbrinar els vincles entre la natura i la funció cognitiva, perquè l'estudi "no va poder establir els mecanismes subjacents que podrien explicar aquesta relació".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

ISGlobal​​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin