Inicia
SegurCaixa Adelas

Els espanyols no esmorzem bé

 

Al nostre país només el 25 % de la població pren un esmorzar complet, que inclou 4 grups d'aliments i que aporta el 20-25 % de les necessitats energètiques diàries.

A l'informe Estat de situació sobre l'esmorzar a Espanya, els experts de la Fundació Espanyola de Nutrició (FEN) sostenen que "l'esmorzar ajuda a reorganitzar els canvis metabòlics que es pateixen durant la nit, evita els efectes d'un dejú prolongat i, molt sovint, inclou el primer líquid ingerit després d'un període de temps llarg i, per tant, contribueix a mantenir un estat hídric correcte".

El primer àpat ha de ser complet i variat

D'acord amb la FEN, l'esmorzar saludable és variat, complet, equilibrat i satisfactori. No hi ha un esmorzar "ideal", sinó que n'hi pot haver moltes combinacions, que s'han d'adequar a les necessitats i les circumstàncies personals. Això no obstant, els experts coincideixen a dir que per tal que un esmorzar sigui complet hauria d'aportar entre el 20-25 % de les necessitats energètiques diàries, i hauria d'incloure almenys quatre grups d'aliments: lactis, cereals, fruita, i el quart pot ser greix (oli o mantega), sucre (melmelada, sucre o mel) o proteïna (fruita seca, pernil, formatge o ou). Els experts recomanen variar-lo, tal com fem amb el dinar o el sopar. En definitiva, l'esmorzar és una bona ocasió per incloure grups d'aliments que no han de faltar en la dieta i per completar el nombre de racions de diversos grups que no cobrirem durant el que ens queda de dia.

L'esmorzar espanyol típic no és tan típic

L'esmorzar espanyol habitual consisteix en una beguda calenta (ja sigui cafè o llet amb xocolata) acompanyada de galetes, cereals d'esmorzar, pa i/o fruita. Això no obstant, d'acord amb l'estudi científic ANIBES, coordinat per la FEN, representatiu de la població espanyola (9-75 anys), només el 25 % de la població pren un esmorzar complet, el 37 % en pren un "d'acceptable" i el 38 %, un "d'incomplet". A més, l'estudi UNINUT (Estudi d'hàbits alimentaris i estils de vida dels universitaris espanyols), que també lidera la FEN, i representatiu d'Espanya per a aquest tipus de població, va detectar que el 91,3 % dels enquestats prendran "alguna cosa" per esmorzar, però només el 36,4 % dels esmorzars assoleixen una aportació energètica superior al 20 %.

Un àpat al qual no es presta gaire atenció

Segons les darreres dades de l'Enquesta Nacional de Salut d'Espanya 2011/2012 (ENSE), feta pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat en col·laboració amb l'Institut Nacional d'Estadística, que recull informació sanitària sobre la població que resideix a Espanya a 21.508 llars: el 12,24 % només pren alguna cosa líquida (cafè, llet, te, xocolata o cacau, iogurt, etc.); l'1,74 %, alguna cosa líquida i fruita (sucs inclosos); el 57,64 %, alguna cosa líquida i pa, torrades, galetes, cereals o brioixeria, i el 15,31 % fa un altre tipus d'esmorzar. El 3,36 % de la població d'estudi no esmorza.

Menys del 3 % dels infants fa un esmorzar de qualitat

D'acord amb l'Estudi de Vigilància del Creixement, l'Alimentació, l'Activitat Física, Desenvolupament Infantil i Obesitat a Espanya – ALADINO 2015, fet a través de l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) i de l'Estratègia NAOS, també del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, amb 10.899 escolars de 6 a 9 anys: l'esmorzar més freqüent (entre el 49,7 % de la població d'estudi) estava constituït per un lacti (llet, batut o iogurt) i un aliment del grup dels cereals (galetes, cereals d'esmorzar o pa/torrades). El 3,3 % van indicar que per esmorzar havien pres un lacti amb brioixeria, i només un 2,8 % havia fet un esmorzar de qualitat, és a dir, el que inclou almenys tres grups d'aliments (lacti + cereal + fruita). Quan es va preguntar el mateix a les famílies, només un 0,5 % va afirmar que l'escolar no esmorzava mai.

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Fundació Espanyola de Nutrició (FEN)​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin